Aktie Cristina Stenbeck föreslås bli ny ordförande i e-handelsbolaget Zalando. Det framgår av ett pressmeddelande från Zalando inför bolagets årsstämma.

Cristina Stenbeck kommer enligt förslaget att efterträda Lothar Lanz som varit ordförande sedan 2016 och suttit i styrelsen sedan 2014 men som nu inte kommer att ställa upp för omval.

Cristina Stenbeck var ordförande i Zalando 2014-2016. Det är sedan tidigare känt att hon kommer att lämna styrelsen i Kinnevik efter stämman i investmentbolaget i maj. Kinnevik äger 32 procent av Zalando.

”Jag ser fram emot att återvända till styrelsen samtidigt som den nya ledningsgruppen nu börjar fundera på de kommande tio åren”, säger hon i en kommentar i pressmeddelandet och betonar att hon vill att styrelsen ska fokusera på långsiktigt värdeskapande.

Även Kelly Bennett, som är avgående marknadsföringschef på Netflix, föreslås ta plats i Zalandos styrelse. Utöver Lothar Lanz lämnar Dominik Asam och Shanna Prevé. Noterbart är att MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann sitter kvar i styrelsen. Kinnevik äger inte några aktier i MTG längre.

När det i januari blev känt att Cristina Stenbeck skulle lämna styrelsen i Kinnevik motiverade hon det med att hon ville ha större frihet. Hon sade också att hon ville engagera sig ett ”fåtal projekt” och på vissa områden med kopplingar till Kinnevik.

Cristina Stenbeck kontrollerar cirka 19 procent av rösterna i Kinnevik via ägarbolaget Verdere och Camshaft.