Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

Skatter Regeringen kan tvingas skjuta de planerade skattesänkningar i höstbudgeten på framtiden, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). I en intervju med Dagens industri säger regeringschefen att han är "helt öppen för att behöva vänta med" att sänka skatterna tills inflationen är under kontroll. 

I slutet av april publicerade finansdepartementet en promemoria som innehöll flera förslag på sänkt skatt för arbetsinkomster och pension inför höstbudgeten, vilket Privata Affärer rapporterade om.

Regeringen påpekade då att beslutet om skatteåtgärderna kommer att presenteras i höstbudgeten är beroende av bland annat det ekonomiska läget. 

Nu öppnar också statsminister Ulf Kristersson (M) för att regeringen kan tvingas vänta med skattesänkningarna till efter nästa budget. 

– Jag är helt öppen för att vi kan behöva vänta med det tills vi vet att inflationen är under kontroll, säger han i en intervju med Dagens industri.

Regeringspartierna och samarbetspartnern Sverigedemokraterna har samtidigt olika uppfattningar om vilka skattesänkningar som ska prioriteras, uppmärksammar tidningen. 

För Sverigedemokraterna ligger energi- och drivmedelsskatter högst upp på agendan medan Moderaterna sätter lägre skatt på arbete i första rummet. Ulf Kristersson utesluter inte att Sverigedemokraternas förslag är bättre ur inflationssynpunkt.

– Så kan det vara. Det är ingen slump att vi just nu sänker priser i praktiken på drivmedel. Nu tror jag att sänka skatten på arbete har delvis ett annat syfte. Det handlar också om att göra en långsiktig reformering av arbetsmarknaden så att fler kommer i arbete. Det ska ställas mot risker för att man driver inflation, säger han vidare till tidningen. 

Statsministern uppger även att regeringen ”garanterat” kommer att se över skattenivån på utdelningar och kapitalvinster. Han utlovar däremot inte några förändringar i närtid.