Nätförsäljningen stiger snabbt för Axfood, men går ännu med förlust. Det kommer att ta tid att nå de stordriftsfördelar som krävs för lönsamhet med att köra ut maten till kunderna. Till skillnad från Icas butiksfokuserade e-handel har Axfood och Mat.se i alla fall fullt fokus på hemkörning.
Den stora frågan är i vilken utsträckning som branschen kommer att förändras. Hur stor del av livsmedelsindustrin flyttar till webben och hemkörning och hur svår blir omställningen? För butiker med sällanköpsvaror är det uppenbarligen en svår omställning just nu och konkurrensen ökar i takt med att nya aktörer dyker upp.
Dessa är dessutom helt fokuserade mot webben. När Amazon ger sig in på den svenska marknaden är det i första hand sällanköpsbutiker till konsumenter som pressas, medan dagligvarubranschen kanske klarar sig lite bättre. Förr eller senare lär oavsett det en stor andel av konsumenterna vilja skippa att plocka varor, stå i kassakön och sen bära matkassar. Att få det vi vill ha och behöver rakt till dörren är framtiden.
Axfood är rustat för att möta den omställningen, som nog innebär både för- och nackdelar för bolaget. Värderingsmässigt erbjuder aktien 4,5 procent i direktavkastning, vilket är medelhögt för att vara Axfood. P/e-talet på 22 gånger årets vinst är klart högre än värderingen i början av 2010, men genomsnittlig för de senaste åren.
Vinstprognoserna på marknaden är att vinsten stiger från 2017 års 7 kr per aktie till 7,50 kr per aktie år 2020. Det är ingen snabb vinsttillväxt direkt och det som motiverar värderingen är den mycket konjunkturstabila verksamheten. I tider av e-handel som ritar om konsumtionsmönster är vinsterna inte lika säkra och uppsidan känns begränsad.
Axfood är med det sagt ingen dålig aktie utan den lär förbli en stabil utdelare, men någon riktigt bra kursökning är svår att se.
{Chart}