SSAB: PILOTANLÄGGNING FÖR VÄTGASLAGRING I DRIFT

2022-09-22 10:17:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SSAB, LKAB och Vattenfall har, under Hybrit-samarbetet, tagit pilotanläggningen för lagring av fossilfri vätgas i Luleå i drift.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bergrumslagret är det första i världen i sitt slag för lagring av fossilfri vätgas. Nu påbörjas den två år långa testperioden till 2024 vilket innebär att Hybrit tagit ytterligare ett viktigt steg i utvecklingen av den samlade värdekedjan för fossilfri järn- och stålframställning, heter det.

Pilotanläggningen har en storlek på 100 kubikmeter och i ett senare skede kan det bli aktuellt att lagra 100.000-120.000 kubikmeter trycksatt vätgas i ett fullskaligt lager. Det innebär i så fall att man kan lagra upp till 100 gigawattimmar el omvandlad till vätgas, vilket räcker för att försörja en fullstor fabrik för järnsvamp i cirka tre till fyra dagar.

"/…/ LKAB kommer att bli en av Europas största vätgasproducenter, och den här piloten ger värdefull kunskap inför det fortsatta arbetet med att skapa världens första fossilfria värdekedja inom järn- och stålindustrin", kommenterar Lars Ydreskog som är chef för strategiska projekt på LKAB.

På Stockholmsbörsen återfinns flera bolag med inriktning mot just vätgas. Dessa är Powercell (bränslecellstillverkare), Metacon (bland annat elektrolysörtillverkare), Cell Impact (tillverkar flödesplattor till bränsleceller) och Impact Coatings (industriella beläggningssystem med fokus på vätgas och bränsleceller).

Hybrit-initiativet startades 2016 med det övergripande målet om att tillverka fossilfritt stål.Direkt-SE