Analys Bottnande stålpriser och lägre råvarukostnader kan ge stöd till vinsttillväxt för SSAB framöver. Det menar SEB som höjer aktien till köp. 

Ståltillverkaren SSAB:s A-aktie tog på onsdagsmorgonen toppositionen i Stockholmsbörsens storbolagsindex sedan SEB uppgraderat sin rekommendation för aktien till köp från behåll, med riktkursen höjd till 44 kronor från 28 kronor.

Det är dock inte förväntningar om ett starkt fjärde kvartal som ligger bakom den nya rekommendationen, utan SSAB:s möjligheter på lite längre sikt.

”Vi har sett de första tecknen på att priserna på platta stålprodukter bottnar ut i Nordeuropa och i USA. /…/ Vi tror att botten för vinsterna i Europa och USA infaller under det första halvåret och att Special Steels kommer att rapportera ett rekordår 2020”, skriver SEB i analysen.

Banken lyfter också fram att lägre kostnader för råmaterial som järnmalm och koksat kol kommer att ge stöd till vinstutvecklingen från början av 2020.

På minussidan konstaterar SEB att effekterna av strejken i Finland, som väntas tynga det fjärde kvartalets resultat, även kan spilla över rejält på det första kvartalet. Därtill noterar banken att marknadens snittestimat för 2020 förmodligen ligger för högt och kan komma att revideras ned, samt att det fjärde kvartalet lär bli ”det svagaste på åratal”.

SSAB A handlades vid 10.30-tiden till cirka 32:25 kronor, en uppgång med 1,5 procent för dagen. Storbolagsindexet OMXS30 var samtidigt ned 0,3 procent.