Rapport (Uppdaterad) Ståltillverkaren SSAB nådde inte upp till marknadens förväntningar på det tredje kvartalets resultat, då samtliga affärsområden utom Ruukki Construction presterade sämre än väntat. På Stockholmsbörsen handlades stålaktien ned efter rapportsläppet på onsdagsmorgonen men vände uppåt igen efter vd:ns rapportpresentation.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultatbesvikelse. SSAB:s rörelseresultat uppgick till 150 miljoner kronor i tredje kvartalet. Väntat enligt Infront Datas sammanställning var 444 miljoner. I resultatet ingår engångsposter om -150 miljoner kronor, inget var väntat. Justerat rörelseresultat landade på 300 miljoner kronor, att jämföra med väntade 444 miljoner och långt under de 1.600 miljoner som redovisades för samma kvartal i fjol.

Europa svagaste kortet. Den stora boven i dramat under kvartalet var affärsområdet Europe, som redovisade ett rörelseresultat på -480 miljoner kronor. Väntat var enligt Infront Datas snittprognos -392 miljoner. ”Vi känner av en svag marknad, som aldrig riktigt kom i gång efter sommarstiltjen. Det har varit en otrolig press på marginalerna, med stigande kostnader för järnmalm och stålpriser som varit svagt ned”, säger vd Martin Lindqvist till Nyhetsbyrån Direkt.

Siffrorna inkluderar kostnader för underhållsstopp, som blivit ”ungefär som planerat”, enligt vd:n.

Högre försäljning än förhandstips. För bolaget totalt uppgick intäkterna till 18.840 miljoner kronor, 5 procent över snittförväntningarna enligt Infront Data.

Försvagad efterfrågan för Special Steels. Affärsområdet Special Steels resultat landade på 358 miljoner kronor, under väntade 401 miljoner. Efterfrågan försvagades under kvartalet, med minskade leveranser och resultat som följd.

Lägre priser för Americas. Även affärsområdet Americas var svagare än väntat, med ett rörelseresultat på 522 miljoner kronor, 13 procent under snittförväntningarna. Efterfrågan var visserligen ”relativt stabil” och leveranserna steg något, men de realiserade priserna blev lägre. ”Vi har klarat oss bättre än flera av våra nordamerikanska konkurrenter”, slår Martin Lindqvist fast.

Ruukkis resultat slog förväntan. På plussidan märks att Ruukki Construction rapporterar ett rörelseresultat om 134 miljoner kronor, över väntade 101 miljoner. SSAB har under de senaste två åren sålt av delar av rörelsen som inte passar in i ståltillverkarens portfölj. ”Resultatet börjar närma sig nivåer där vi vill att det ska vara. Vi är inte där än, men det ser bättre ut”, säger SSAB-chefen.

En ljuspunkt: lägre järnmalmspriser. En ljuspunkt inför det fjärde kvartalet är att järnmalmspriserna kommit ned, vilket väntas få effekt under årets avslutning.

Väl förberett för sämre tider. I en tuff omvärld är vd Martin Lindqvist ändå nöjd med att bolaget förberett sig väl för sämre tider. ”Vi har varit snabba på bollen i både Sverige och Finland och bland annat minskat den visstidsanställda personalen”, säger han. Därtill har SSAB beslutat stänga en masugn i Brahestad, utöver den redan stängda mindre masugnen i Oxelösund. Enligt Martin Lindqvist är SSAB i en bättre position att klara en nedgång än tidigare.

Aktie
Ikea-bolag minskar i H&M
Foto: AP/TT
Wall Street
Mest nedåt i New York
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Vändpunkten är nuFortsatt optimism trots bubbelvarning
Börsen
Sur inledning på börsveckan
Placera
Hernhag; Nya aktieslaget som konkurrerar ut preferensaktier
Analys
Canaccord höjer Teslas riktkurs med 100 procentTror på framtid inom energilagring
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Vd: Evolution blir underleverantör till konkurrenter
Foto: istockphoto
IPO
London: Starkaste kvartalet för nykomlingar sedan 2007
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Citi höjer riktkurser för flera svenska verkstadsbolag
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken: Fortsatt övervikt i risktillgångar
Foto: Johan Nilsson/TT
Sektor
SAS: Bokningar ökar om än från låga nivåer
Pamdemin
Andersson: Ekonomin tar rejäl fart i höstHar totalt lagt 400 miljarder för att stötta ekonomin
Foto: Janerik Henriksson/TT
Affär
Evolution i mångmiljardaffärFörvärvar Big Time Gaming för 450 miljoner euro
Analyser
Här är måndagens många nya köprekar
Aktietips
Två köptips från BörsveckanOch bland annat en nykomling du ska sälja
Analys
Pareto sänker Cellavision till "behåll"
Notering
Trustly noteras på StockholmsbörsenTar in 8 miljarder i emission
Aktietips
Di: Teknikkonsulten har mer att ge
Fed
Powell: Ser ökad fart i ekonomin framöverMen högst osannolikt med räntehöjning i år
Bostad
SEB:s boprisindikator stiger
Aktieportföljen
Portföljen rusar med spelbolag i täten
Chatt
Hernhag: Mina fem bästa utdelare just nu"...och mitt senaste lite större köp"
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är alla datum
Aktie
AFV: En aktie att köpa
Aktier
Här är börsens mest blankade aktier