”SSAB:s aktie har blivit för dyr”

Publicerad 2017-01-11 08:39

Analys Med tanke på SSAB:s problem att få till en stabil produktion är det bara en fråga om tid innan bolaget kommer med en besvikelse. Dessutom har aktien blivit dyr.

Det är några av Deutsche Banks motiveringar till den färska säljrekommendationen på den svenska stålaktien, något Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på onsdagen. Riktkursen höjs till 29 från 28 kronor.

Banken förväntar sig svaga siffror i stundande rapporten för det fjärde kvartalet, till stor del på grund av planerade underhållsstopp och de oförutsedda transformatorproblemen i Oxelösund.

Deutsches estimat för rörelseresultatet för det fjärde kvartalet ligger på 82 miljoner kronor, i så fall ner från nästan 700 i det tredje kvartalet.

Enligt bankens beräkningar uppgår SSAB:s enterprise value till åtta gånger ebitda-resultatet, motsvarande en värderingspremie om 21 procent.

”Även om gillar SSAB:s stabila kassaflöde tycker vi att aktien har blivit för dyr”, heter det i analysen.

Deutsche pekar i analysen, apropå SSAB:s nettoskuld, på att den finansiella belastningen har ökat på SSAB i och med högre räntor och valutaförändringar.