Rapport Spotify hade nästan 300 miljoner användare under det andra kvartalet. Men musikstreamingföretagets förlust var klart större än vad analytikerna förväntat sig. 

Spotify redovisar ett rörelseresultat för det andra kvartalet 2020 på -167 miljoner euro.

Det framgår av delårsrapporten för det andra kvartalet.

Det var sämre än bolagets egna prognos som låg på ett intervall om -95 till -45 miljoner euro och som angavs i rapporten för det första kvartalet 2020.

Det var även sämre än S&P Global Market Intelligence snittestimat på -64,3 miljoner euro.

”Exkluderat påverkan av sociala kostnaderna relaterade till ökningen av aktiepriset under det andra kvartalet, skulle alla av våra nyckeltal ha kommit in vid eller över våra förväntningar”, skriver bolaget i rapporten.

När Spotify-aktien ökar i värde ökar även den upplupna kostnaden härrörande från optionsprogram för anställda, medan när aktien sjunker i pris kommer kostnaderna att sjuka, heter det.

Vidare skriver bolaget att man för de anställda i Sverige, vilka är cirka 31 procent av det totala antalet, tvingas betala 31,42 procentiga skatter på de personaloptioner anställda väljer att nyttja.

Spotifys intäkter uppgick till 1,9 miljarder euro (1,7), jämfört med förväntningarna på 1,9 miljarder euro. Bolagets guidning var 1,75-1,95 miljarder euro.

Antalet premiumabonnenter steg till 138 miljoner (130 i slutet av första kvartalet). Här låg Spotifys guidning på 133-138 miljoner premiumabonnenter.

Spotify hade 299 miljoner månatliga aktiva användare under det andra kvartalet vilket var i toppen av bolagets egna guidning.

Bruttomarginalen i det andra kvartalet låg på 25,4 procent, högre än bolagets egna guidning om 23,3-25,3 procent.

Spotify skriver i rapporten att Nordamerika översteg förväntningarna. Indien presterade också bättre än väntat tack vare lyckade marknadsföringskampanjer, heter det.

Tillväxten i Nordamerika var två procentenheter högre än vad som uppnåddes i motsvarande kvartal föregående år.

”Tidigt i kvartalet observerade vi viss covid-relaterad svaghet (softness) i flera länder i våra tillväxtregioner”, skriver Spotify.

Delar av Latinamerika och vad Spotifty benämner som ”resten av världen” en tillväxttakt som var under förväntan i april och maj. Orsakerna var lägre kundintag, ökad kundomsättning samt Premium-kunder som inte betalade prenumerationsavgiften.

”Medan vi aggregerat avslutade under våra prognoser i dessa regioner så mer än kompenserade vår styrka i Nordamerika och andra områden den långsamma starten på kvartalet. I tillägg tror vi att det förbättrade momentum som vi såg i andra halvan av kvartalet har fortsatt in i det tredje kvartalet och vi räknar med att nå våra helårsmål”, heter det.

Spår intäkter runt 2 miljarder euro

Spotify spår intäkter om 1,85-2,05 miljarder euro för det tredje kvartalet.

Förväntningarna låg inför onsdagens rapport på 2,0 miljarder euro, enligt S&P Global Market Intelligence och utfallet i det andra kvartalet var 1,9 miljarder euro.

Streamingbolaget spår vidare att den operativa rörelseförlusten i det tredje kvartalet kommer att landa inom intervallet 70-150 miljoner euro.

Antalet premiumabonnenter spås öka till 140-144 miljoner stycken i det tredje kvartalet. I så fall upp från 138 miljoner i slutet av det andra kvartalet.

Bolagets prognos för bruttomarginalen i det tredje kvartalet är 23,1-25,1 procent. Analytikerna trodde på drygt 24 procent på denna punkt inför rapporten, enligt S&P Global Market Intelligence.

Bolagen släpper i onsdagens rapport även prognoser för det fjärde kvartalet, däribland att intäkterna väntas öka till 2,05-2,25 miljarder dollar och antalet premiumabonnenter till 146-153 miljoner. Det operativa rörelseförlusten väntas landa i intervallet 45-145 miljoner dollar.

 

Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan vänta med
Aktietips
AFV: Tobii kan bli en kursdubblare
Bank
Nordea nämns i ny penningtvättshärva
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien