Spiltans nya fond

Publicerad 2014-04-02 11:16

I dag lanserar Spiltan sin sjunde fond. Den här gången handlar det om en fond med företagsobligationer med inslag av preferensaktier och konvertibler.

Den nya fonden heter kort och gott Spiltan Högräntefond och fokuserar på företagsobligationer. Men fonden kan också investera i andra värdepapper med betydande ränteinslag som till exempel preferensaktier och konvertibler.

– Vi kan köpa företagsobligationer med löptider mellan 0-10 år i hela Norden. Genom att krydda fonden med värdepapper med betydande ränteinslag som konvertibler och preferensaktier så är min bedömning att vi kan skapa en riktigt bra avkastning i förhållande till den låga risken fonden kommer att ha, säger fondens förvaltare Lars Lönnquist.

Förvaltningsavgiften är 0,75 procent och målet är en avkastning på 4 till 6 procent per år. Lars Lönnquist lovar också att fonden kommer att förvaltas mycket aktivt.

– Vi känner att ränteförvaltning ofta behandlas styvmoderligt. Många köper en obligation och låter den ligga till förfall. Genom aktiv förvaltning kan man göra mycket, säger Lars Lönnquist till Placeringsguiden.

Enligt Spiltan Fonder är marknaden för företagskrediter bara i sin linda. Eftersom bankerna blivit mer kinkiga när det gäller att låna ut pengar emitterar bolagen fler och fler egna obligationer.

– Det tar inte slut och det är ingen bubbla. Trots att spreadarna har gått ihop är möjligheten till avkastning fortfarande bra med tanke på det låga ränteläget. Men man måste investera med eftertanke, säger Lars Lönnquist.

En längre intervju med Lars Lönnquist kan du läsa i det kommande numret av Placeringsguiden som kommer ut på måndag. Där avslöjar han bland annat vilka bolag han gillar bäst just nu och vilka konkurrerande fondbolag som har bra ränteförvaltning.