Sparkonton att undvika

Publicerad 2014-08-15 14:31

Flytta genast dina sparade slantar om de ligger kvar på konton utan ränta. Här är flera avskräckande exempel.

Den obefintliga inflationen tvingar Riksbanken att hålla nere reporäntan på extremlåga nivåer. Konsumentprisindex, som mäter hur konsumentpriserna sig, sjönk till 0,0 procent i juli enligt SCB. Det är inte i närheten av målet på 2 procent.

Även om inflationen inte naggar på avkastningen så som den brukar finns det anledning att se över sitt sparande. Bankerna tvekade inte att följa efter Riksbankens dubbelsänkning i juli och sparräntorna har parkerat kring 0 procent på flera håll. Som vanligt är storbankerna sämst i klassen.

Swedbanks Sparkapitalkonto passar enligt banken den ”som vill spara tryggt och långsiktigt”. Då är inte 0 procents ränta för saldo som understiger 50 000 kr till någon hjälp. Inte heller de 0,10 procent man som kund belönas med för större sparbelopp än så.

Med Nordeas Förmånskonto får du ingen ränta alls för saldo under 100 000 kr. Därefter är räntan futtiga 0,05 procent. På Handelsbankens e-kapitalkonto är räntesatsen 0,10 procent för den som sparar 50 000 kr eller mer. SEB:s Enkla Sparkontot är något bättre med 0,20 procent från första kronan.

Men du kan få betydligt bättre villkor hos uppstickarbanker, som omfattas av statliga insättningsgarantin. Det betyder insättningar upp till 100 000 euro är garanterade av staten om banken skulle gå omkull. I tabellen nedan hittar du bästa räntorna just nu.