Det dollarnoterade börsindexet RTS-index var vid lunchtid ner 9,5 procent medan det ordinarie indexet Moex samtidigt tappat 5 procent.
Sedan det amerikanska utrikesdepartementet uttalade att ”exportkontroll” är en av de åtgärder som USA och stater i väst förbereder mot Ryssland har utrikesminister Ann Linde under måndagen uppmanat svenska företag att förbereda sig på sanktioner mot Ryssland.
Men hur ska man som privatsparare tänka om sina placeringar i Ryssland? Frågan går till de två sparekonomerna Frida Bratt, Nordnet och Joakim Bornold, Söderberg & Partners.
”Alltid hög risk”
– Den politiska risken är alltid hög i ryska investeringar och har trappats upp nu. Börsen bryr sig inte om alla geopolitiska konflikter, till exempel Afghanistan, och oron i Persiska viken. Dem har börsen tagit med ro. Men här medför konflikten stora ekonomiska risker. Men den ryska ekonomi är förberedd, för landet har ju varit utsatt för sanktioner tidigare, säger Joakim Bornold och tillägger att det som nu sker ”kanske inte slår så hårt ändå”.
Placeringsmässigt anser han att Ryssland alltid ska vara en liten del av placeringarna och han ser inte att det just nu är läge att dra sig Ryssland.
”Har kvar min Rysslandsfond”
– Jag har kvar min Rysslandsfond för det är fullt möjligt att det inte blir ett krig i Ukraina, vilket kan innebära att den ryska börsen återhämtar sig ganska snabbt, säger han.
Joakim Bornold har investerat i Ryssland under lång tid, som många andra svenskar. På så sätt har han vant sig ”vid den här typen av turbulens”.
– Ska du vara i Ryssland ska du vara det långsiktigt. Jag ser ingen anledning ändra nu. Och om du känner att det börjar klia i fingrarna kanske du har för mycket placerat i Ryssland. Vi måste vara beredda på att det här är en turbulent marknad, samtidigt som det finns många spännande bolag där, och situationen är inte nattsvart, säger han.
”Energisektorn drabbas hårt”
Kollegan Frida Bratt på Nordnet säger att det är bäst att vara beredd på att det kan bli rejält skakigt.
– Än vet vi ju förstås inte vad som väntar, men läget är minst sagt spänt. Börsen fokuserar gärna på en sak i taket, och hittills har ju främst inflation och minskade stimulanser stått i fokus, men nu börjar marknaden även prisa in risken för framför allt sanktioner mot Ryssland. Kombinationen ränteuppgångar och konflikt mellan Ryssland och Väst är ingen önskvärd cocktail ur ett finansmarknadsperspektiv, säger hon.
De största konsekvenserna drabbar energisektorn, och priserna på energi, vilket skulle sätta käppar i hjulet på en redan ansträngd energiförsörjning i Europa, menar Frida Bratt.
– Energikrisen är redan här, och en konflikt med Ryssland skulle kunna göra läget än värre och påverka både hushåll och industri.
”Kan påverka Europafonderna”
– Rysslandsfonder har ju redan pressats hårt, och det sedan i höstas. Man får vara beredd på att den pressen kvarstår så länge konflikten ligger som en våt filt. Men konflikten kan ju av anledningarna ovan även slå mot europeisk industri vilket skulle kunna påverka även Europafonder, säger Frida Bratt.
Fredrik Colliander, som förvaltar Carnegie Rysslandsfond har inga ytterligare kommentarer än dem han hade i en intervju med Privata Affärer den 14 januari.
– Jag måste säga att det är en riktigt eländig dag. Vad jag ser finns det inget nytt och min uppfattning har inte ändrats, säger han vid lunchtid på måndagen när RTS var ner 9,5 procent.