Bok Är det dags att skapa din egen ekonomi? Det är en fråga som i princip alla unga människor ställer sig någon gång. Hur får du de ekonomiska hjulen att snurra när du ska klara dig på egen hand? Det skriver Compricers sparekonom Christina Sahlberg om i sin nya bok, Egen ekonomi.

Det gäller att tänka rätt kring den egna ekonomin. Väldigt mycket är betydligt dyrare än vad man tror när någon annan betalar.

– Med den här boken vill jag hjälpa dig fatta rätt beslut om din ekonomi. Allt blir ju så mycket lättare och roligare om du vet hur du bäst hanterar dina pengar, säger Christina Sahlberg.

Ett ”gott” råd

Hon exemplifierar med en kompis utflugna dotter som gav ett råd till sin lillasyster som fortfarande bodde hemma hos föräldrarna.

”Passa på att äta mycket sån här god ost medan du bor hos mamma, det är skitdyrt med ost.”

En tredjedel av alla unga i Sverige som är på väg att flytta hemifrån saknar nödvändiga kunskaper om ekonomi, enligt en studie som Finansinspektionen, FI, gjort. Tre fjärdedelar svarade till exempel att de inte visste hur man tar ett banklån, och i en studie som Ung Privatekonomi utfört svarade fyra av fem att de skulle vilja lära sig mer privatekonom i skolan.

”Låna inte till konsumtion”

Christina Sahlberg tycker att det är viktigt att hantera eventuella betalningsproblem omedelbart, och att inte låna pengar till konsumtion.

– När du inte betalar en skuld tillkommer en massa avgifter och dröjsmålsränta som gör att skulden bara växer och växer. En betalningsanmärkning kan få långtgående konsekvenser för dig och kan resultera i att du får svårt att få hyreslägenhet, lån, bankkort, mobilavtal och till och med vissa jobb, säger hon.

Boken innehåller många tips och råd, som ger dig en bättre framtid om du lär dig hur du ska arbeta med din egen ekonomi. Det är till exempel viktigt att börja spara tidigt. Om du börjar spara som ung, kan en liten summa bli väldigt stor genom ränta-på-ränta-effekten.

Användbara tips

De elva kapitlen i boken tar upp olika problem, och tipsar om hur du ska hantera ekonomin, till exempel olika fallgropar att undvika. Eller att man kan komma långt bara genom att lära sig göra en budget, och hur du praktiskt går tillväga när du gör den. En budget gör också att du kan se om du kan förändra någonting för att får mer pengar över till dels sparande, dels att göra roliga saker.

I ett kapitel får du veta hur studiemedlen fungerar och får också information om alla studentrabatter som finns.

– Boken beskriver också hur det egna boendet fungerar när du flyttar hemifrån, säger Christina Sahlberg.

Hur skaffar du extrainkomster

Ett helt kapitel handlar om den egna bostaden och innehåller tips om allt du bör göra när du flyttar hemifrån, som till exempel att skaffa hemförsäkring och skriva hyreskontrakt.

– Jag berättar också vad det kostar att bo själv och vilka regler som gäller om du blir sambo, säger hon.

Andra råd och tips handlar om hur du kan få ner kostnaderna rejält, och om vikten att betala räkningar i tid

Även hur du kan tjäna mera pengar, hur du kan öka din lön och hur du kan skaffa dig extrainkomster gås igenom. Här är det inte minst viktigt att lära dig hur du kan påverka din skatt när du deklarerar.

Ett annat kapitel behandlar specifikt om olika sorters vanliga lån. Det handlar mest om bolån, men Christina Sahlberg går också igenom hur studielån, privatlån, billån, kreditkort, konsumtionslån och sms-lån fungerar, och vilka lån du helst ska undvika.

Not:  Du som läser Privata Affärer kan köpa boken ”Egen ekonomi” till ett förmånspris i vår bokhandel.  Klicka här för att beställa.