Bok ”Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv” är titeln på Christina Sahlbergs nya bok. Bokens elva steg hjälper dig att öka dina inkomster, minska på utgifterna och spara mer effektivt.

Compricers sparekonom Christina Sahlberg är ett känt ansikte för Privata Affärers läsare. Redan 2018 utsågs hon till Årets bankprofil av Privata Affärer. Hon medverkar också som expert i tidningen och förekommer flitigt i våra artiklar.

Nu är hon aktuell med boken ”Fixa din privatekonomi”, en bok som gör att läsaren en gång för alla får hjälp att ta kontroll över ekonomin och få pengar över till det som verkligen betyder något.

– Efter snart 8 år som sparekonom på Compricer har jag märkt hur få det är som har koll på sin privatekonomi. Jag får dagligen frågor om allt ifrån vilket sparkonto man ska ha till vem som ärver vem när man har särkullbarn. Nästan alla förstår att det är viktigt och förstår att de förlorar mycket pengar varje år genom att vara inaktiva, men kommer inte igång. Och får lite ångest på kuppen. Vi tror att det är krångligt och att vi inte kan. Det vill jag ändra på. För det är inte så svårt, säger Christina Sahlberg.

Genom att följa bokens elva steg kan du få en betydligt bättre privatekonomi. Du kommer att förstå hur din hjärna fungerar så att du kan göra smartare val i din vardag. Och med hjälp av bokens alla konkreta tips kommer du att kunna öka dina inkomster, minska dina utgifter och spara mer effektivt. Varje månad, livet ut.

– Min tanke med boken var att jag skulle sammanfatta det viktigaste som alla behöver veta och göra i en handbok om ekonomi. Men också en bok som förklarar lite om hur vår hjärna fungerar när det kommer till ekonomiska beslut – och hur du kan lura hjärnan att ta bättre beslut. Genom att skriva enkelt, förklara utan att krångla till det och ge konkreta tips tror jag att många som läser boken kommer att bli av med sin penningångest och få mer pengar över till roliga saker, berätta Christina Sahlberg.

Boken lämpar sig lika mycket för ekonomiska nybörjare och för dig som redan har koll på privatekonomin.

– Många av oss är aktiva och noggranna inom ett visst område, till exempel duktiga på att förhandla om sina avtal eller man har stenkoll på sina aktier och fonder. Men få av oss har koll på alla delar av vår privatekonomi. Jag tror alltså att även den mest ekonomiskt kunnige läsaren kan få sig en hel del tips och råd att ta tag i genom att läsa min bok, säger Christina Sahlberg.

Det är helt enkelt en bred handbok för hela din ekonomi. Till exempel för den som just ska flytta hemifrån, den som ska köpa eller sälja en bostad, den som studerar, den som har fått ett arv, den som just har börjat jobba, den som har gift sig eller ska skilja sig, den som ska gå i pension eller den som just fått barn.

Vad är ditt bästa råd?

– Sätt igång direkt. Forskning visar att anledningen till att vi inte har koll på vår ekonomi är att det känns så övermäktigt – så mycket vi behöver göra – vilket resulterar i att vi inte kommer igång. Jag uppskattar att en genomsnittlig person kan spara runt 30 000 kronor per år genom att göra bättre val. 30 000 kronor som kan läggas på roliga saker och på att långsiktigt sparande – så att framtiden också blir rolig! Det kanske kan hjälpa till som motivation att en gång för alla ta tag i ekonomin? Spara behöver inte vara tråkigt. Tvärt om, säger Christina Sahlberg.

Not: Du som läser Privata Affärer kan köpa Christinas bok i vår bokhandel. Klicka här för att beställa.