Rapporterna Rapportperioden har dragit igång på allvar och de kommande veckorna blir minst sagt intensiva. Förväntningarna är högt ställda efter höstens stora uppgångar i framför allt verkstadsbolagen, som kommer sig av låga räntor samt ljusglimtar i konjunkturens. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt som går igenom förväntningarna på några av börsens jättar.

– Nu gäller det att verkstadsbolagens rapporter visar att industrikonjunkturen bottnade i fjärde kvartalet. Kommer inte den kan besvikelser vänta, säger Frida Bratt.

En av tungviktarna i verkstaden är Sandvik som redan tidigare i veckan rapporterade. Resultatet motsvarade i grova drag analytikernas förväntningar. Men orderingången var något under förhandstipsen varav den organiska orderingången var ner 6 procent jämfört med föregående år.

I rapporten vittnade vd Björn Rosengren om en ”betydande minskning” vad gäller den verksamhet som brukar betecknas som kortcyklisk. Men trots dessa orosmoln stängde Sandvikaktien på plus under rapportdagen efter en initial nedgång.

– Börsen beter sig som en teflonpanna vissa dagar, och Sandvik stängde ju på plus till slut på rapportdagen. Men då ska man ha i åtanke att Sandvik, relativt sett, inte är den verkstadsaktie som gått allra bäst i uppgången. Det finns aktier, som Atlas Copco, där bågen är betydligt mer spänd efter en värdering på 26 gånger vinsten. Generellt kommer ett stort fokus ligga på kostnader och marginaler, både i bank och i verkstad, säger Frida Bratt.

Men Sandvik är långtifrån ensamma i verkstaden. Konjunkturkänsliga SKF, som rapporterar den 4 februari är förstås högintressant, menar Frida Bratt.

– Lite nervöst är det när det som var svagt i Sandviks rapport också finns i SKF. Men jag tror marknaden är beredd på att det kommer att vara svagt. Det man främst av allt vill se är någon form av intäkt på att det kommer en ljusning under 2020, så vd-ordet lär hårdgranskas, säger hon.

När det gäller Volvo, som rapporterar den 30 januari, vet vi redan att orderingången fallit under hösten.

– Frågan är med hur mycket och i hur stor utsträckning man behöll lönsamheten. Volvo har gjort en fin marginalresa de senaste åren och ska man stå pall i en snålare konjunktur krävs det att man behåller nivåerna. Men det som analytikerna biter mest på naglarna för är utdelningen. Marknaden räknar med en extrautdelning. Kommer inte den väntar besvikelse, säger Frida Bratt.

Höga förväntningar har kommit ned

Telekomjätten Ericsson kommer med rapport redan på fredagsmorgonen. Här har förväntningarna varit höga men nu kommit ned en del, säger Frida Bratt.

– USA är en viktig marknad för Ericsson, eftersom det är en högmarginalmarknad, men här spås tillväxten ha kommit ned något. Även 5G-utbyggnaden i Kina är förstås viktig, men frågan är hur mycket den pressar marginalerna. Överlag är lönsamheten på 5G-order en avgörande fråga för Ericsson under 2020, säger hon.

Kostnadsfokus för bankerna

Kostnader för regelefterlevnad, digital omställning och penningtvättshärvor väntas ligga i fokus när bankerna rapporterar. Swedbank är först ut av storbankerna den 28 januari, SEB rapporterar den 29:e medan Handelsbankens rapport dyker upp den 5 februari och Nordeas den 6:e.

– Jag tror att fokus kommer att ligga på kostnader hos bankerna. Kan banken visa om fler stora avsättningar eller direkta kostnader behöver tas hänförliga till bekämpningen av penningtvätt? Dessutom brottas alla banker med kostnader för annan regelefterlevnad och den digitala omställningen. En hel del bedömare tror att kostnaderna kan plana ut på den här nivån de närmaste åren, men det återstår att se, säger Frida Bratt.

Riksbankens senaste räntehöjning gav förvisso inget genomslag för bankerna under det fjärde kvartalet men kommer att bli en lättnad framöver.

– Det blir även intressant att se intäktsbenet, särskilt i den för exempelvis för Swedbank så viktiga bolånedelen. Känslan är att priskriget på bolån stannat av något och att några av storbankerna har hittat sin USP i bolånekriget; och det är inte att konkurrera med pris. Å andra sidan är det svårt att se att någon av storbankerna ska kunna öka sina marknadsandelar, fokus blir snarare på att behålla, säger Frida Bratt.

Vad gäller SEB tycker Bratt att de blir intressant att se om banken kan säga något mer om kostnader hänförliga till åtgärder mot penningtvätt.

– Underliggande verksamhet borde ha gått bra i kvartalet med tanke på att provisionsnettot är viktigt för SEB, och marknaden har varit stark. I förra kvartalsrapporten framstod SEB tydligt som stjärnan i sektorn, även om det redan då – innan UG:s program – stod klart att också SEB utreds av Finansinspektionen för misstänkt penningtvätt, säger Frida Bratt.

Som sparare bör man också ha koll på bankernas utdelningar.

– Swedbank och Nordea har redan meddelat utdelningsjusteringar, och det finns vissa farhågor om att även Handelsbanken ämnar se över utdelningsnivån. För sparare tycker jag detta bör vara något att ha koll på. Det är direktavkastningen som gör bankerna intressanta. Nu är de lågt värderade, och jag håller inte för osannolikt att de kan få något av en comeback på börsen under 2020. Detta om mörkret kring penningtvättsutredningarna klarnar samtidigt som minusränta ersatts av nollränta, vilket innebär en lättnad för bankerna, säger Frida Bratt.

Få anledningar att äga Telia

När det gäller Telia, som rapporterar den 29 januari, så har det knappast funnits någon anledning alls de senaste åren att äga aktien förutom direktavkastningen, menar Frida Bratt.

– Telia har genomgått en stor omvandling från eurasiatiskt bolag till baltisk-svensk telekomoperatör. Men ska det bära sig måste man få bukt med den numera centrala svenska verksamheten, och det har man inte fått än. Framför allt är det kostnaderna man inte får bukt med. Nu byts ledningen ut och jag tror att Kirkby och nya ordföranden Jarnheimer är rätt personer för att ta sig an Telia. I denna kvartalsrapport kommer dock mycket handla om kostnader, integreringen av Bonnier TV och så förstås utdelningsbeskedet, säger hon.

Lägre förväntningar på H&M

Förväntningarna på H&M, som rapporterar den 30 januari, har kommit ned något den senaste tiden och nu förväntas en i princip oförändrad rörelsemarginal.

– Ändå finns förstås förhoppningar om att detta ska bli det fjärde kvartalet på raken med god försäljningstillväxt. Samtidigt vill marknaden nog se att antalet nyöppnade butiker fortsätter att bli färre. Detta för att visa att den nya kurs H&M slagit in på fixeras ytterligare, säger Frida Bratt som dock påpekar att man inte ska glömma att bolaget fortfarande befinner sig i en omställningsperiod.

Hur hög utdelning H&M kommer att ge är en högintressant fråga.

– Bolaget behöll utdelningsnivån trots den knackiga resa man gjort, då man alltså delat ut pengar man inte har tjänat in. Jag tror man behåller utdelningsnivån oförändrad, det vore en alltför stor negativ signal att sänka nu när man gör allt för att övertyga om att man är på rätt väg. Men det finns faktiskt de som tror på höjd utdelning. Jag är inte en av dem, avslutar Frida Bratt.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent