Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer.

Elpriset Prisskillnaden mellan olika elhandelsbolag är stora och ett byte till en annan leverantör kan ge besparingar på tusentals kronor varje månad, enligt sparekonomen Christina Sahlberg på jämförelsetjänsten Compricer. Hon ger även sin syn på valet mellan ett rörligt och ett fastprisavtal i en intervju med Privata Affärer.

Privata Affärer har tidigare rapporterat om att elpriserna den kommande vintern kommer att vara avsevärt högre än under samma period förra året. Trots högsommarvärmen är priserna redan nu på rekordnivåer i Sveriges sydligaste delar.

Oron för vart elpriserna tar vägen härnäst är påtaglig baserat på kundaktiviten hos jämförelsetjänsten Compricer. I juli valde 15 procent av kunderna att teckna ett fastprisavtal, en uppgång från runt 5-7 procent under våren.

– Det är tydligt att konsumenterna är lite rädda. Jag tror inte man har valt de här avtalen för att de har ett bra pris utan för att man vill binda upp sig när man hör om de höga elpriserna i vinter, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Ett viktigt steg i förberedelserna inför den väntade kostnadssmällen är att se över sitt elavtal, säger Christina Sahlberg. Den som fortfarande har ett så kallat anvisningsavtal bör omgående teckna ett nytt elavtal.

– Annars sitter man och betalar för mycket, konstaterar hon och förklarar att det gäller personer som flyttat till en ny bostad utan att aktivt teckna ett elavtal och automatiskt blivit tilldelat ett elhandelsbolag.

– Uppskattningen är att runt 10 procent av alla svenskar har ett sådant avtal. Därför är det viktigt att kontrollerar detta om man är osäker.

Men för de allra flesta handlar det om att jämföra sitt nuvarande avtal med priserna hos andra elhandelsbolag eftersom skillnaderna kan vara stora och ge besparingar på tusentals kronor varje månad, enligt Christina Sahlberg.

– Det gäller framför allt om man har en hög förbrukning, exempelvis som villaägare. Bor man i en hyres- eller bostadsrätt och har en låg förbrukning kan det vara några hundralappar, säger hon.

Exempelvis uppgår skillnaden mellan det billigaste och dyraste rörliga elavtalet för en villaägare utanför Stockholm – med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar – till drygt 1 200 kr per månad, visar Compricers jämförelsetjänst.

Prissättningen för samma typ av avtal skiljer sig åt beroende på elhandelsbolagens påslag i form av tilläggsavgifter eller kampanjer där kunder får ett rabatterat pris under en viss tidsperiod, förklarar sparekonomen.

En knäckfråga för konsumenterna är valet mellan ett rörligt elavtal och ett fastprisavtal. Christina Sahlberg säger att det inte går att avgöra vilken väg som är den bästa framåt utan att den enskildes privatekonomiska situation måste styra det beslutet.

– Om man känner sig orolig för att kostnaderna skenar iväg kan det vara bra att binda elavtalet eftersom man vet vad man kommer att få betala varje månad, säger hon och tillägger:

– Huruvida man kommer att tjäna på ett fast eller rörligt avtal är svårt att sia om. Just nu är bundna avtal dyra i och med att elbolagen måste gardera sig för höga elpriser i höst och vinter.

Den som ändå väljer ett fastprisavtal ska undvika att binda upp sig över en alltför lång tidsperiod, anser Christina Sahlberg.

– Vi vet inte vad som kommer hända med elpriset framöver. Det troliga är att det kommer att vara högt en längre period framöver, men det är svårt att veta, säger hon.

Grafik: Andelen rörliga och fasta elavtal tecknade via Compricer

compricer-elavtal-jul-jul

Av: Jonas Fagerström, jonas.fagerstrom@bonniernews.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.