Rapportperiod Nordnets sparekonom Frida Bratt avfärdar risken för en våg av inställda eller sänkta utdelningar under rapportperioden. Utdelningsbeskeden kommer snarare att vara ett glädjeämne för de svenska aktiespararna, uppger hon i ett blogginlägg. 

Förutom att presentera resultatutvecklingen det gånga kvartalet väntas många börsbolag lämna besked om nästa års utdelning under rapportperioden. 

Sedan tidigare står det klart att fastighetsbolaget Castellum ställer in utdelningen. Börsexperter har också varnat för att liknande besked kan vänta från andra bolag i sektorn. 

Nordnets sparekonom Frida Bratt ser däremot inte någon ”våg av inställda eller sänkta utdelningar” framför sig på Stockholmsbörsen. Det uppger hon i ett blogginlägg på nätmäklarens hemsida. 

”Tvärtom lär årets utdelningssäsong bli ett glädjeämne för de allra flesta”, skriver Frida Bratt. 

Sparekonomen medger dock att det på utdelningsfronten finns risk för besvikelser i just fastighetssektorn. Skälet till det är att många branschbolag är ”högt skuldsatta”, enligt Frida Bratt. 

”Det är onekligen så att i och med att räntorna har stigit så har kostnaderna för att låna stigit. I ljuset av det vore det helt enkelt inte osannolikt om en del högst skuldsatta bolag i det här läget istället för att dela ut prioriterar att stärka sin balansräkning”, fortsätter sparekonomen och drar paralleller till redan nämnda Castellum. 

Bankerna kommer i sin tur att bjuda på ett guldregn, spår Frida Bratt. 

”Ränteläget ger kraftiga vinstlyft samtidigt som det åtminstone inte ännu finns anledning för bankerna att göra kreditreserveringar. Blir lågkonjunkturen väldigt djup lär dock bankernas utdelningar återigen bli en publik diskussion”, skriver hon vidare i blogginlägget.