Börsen Det är en blytung måndag på börsen och nedgången sedan årsskiftet är nu närmare 12 procent. Danske Banks sparekonom Maria Landeborn befarar att de bakomliggande faktorerna kan fortsätta stöka till det. Men den som säljer i panik riskerar i stället att missa en återhämtning.

Det är i en kommentar på Danske Banks placeringssajt Nextconomy som Landeborn på måndagsförmiddagen konstaterar att börsen nu fortsätter att falla för tredje veckan i rad. Bakom pessimismen ligger bland annat en stramare penningpolitik, höga energipriser, oro för inflation och även en del geopolitik i form av konflikten mellan Ryssland, Ukraina och Nato.

”Vi ser för närvarande att befintliga risker kan fortsätta skapa kursrörelser, och det är därför bra att ha en risk man är bekväm med även under svaga börsveckor. På så sätt slipper man dålig nattsömn och minskar risken för att agera i panik en dag när börsen går ner rejält”, skriver hon.

För långsiktiga gäller det dock att ha is i magen, menar Landeborn.

”Sparar du långsiktigt – tänk långsiktigt. Det är ont om bra alternativ till aktier, och det är dessutom svårt att välja en bra tidpunkt att gå tillbaka in i marknaden igen. Säljer man för att undvika en eventuell fortsatt börsnedgång, så slutar det ofta med att man inte köper tillbaka förrän marknaden hämtat in hela tappet och står högre än när man sålde. Det gör att skadan kan bli större än nyttan, och det kan vara bra att ha i bakhuvudet”, skriver hon.

Men det kan ändå vara klokt att se över riskspridningen i sparandet om kursrörelserna i portföljen är väldigt stora.

”Kanske är aktieandelen för hög, eller exponeringen mot en typ av bolag alltför snäv. En global portfölj som innehåller världens alla aktiemarknader är betydligt mer robust än en portfölj med en hög andel teknikbolag, till exempel”, skriver hon.