– Jag får ofta frågor om vad löneväxling är och om det är något man bör göra? Mitt svar är: det kan vara bra men inte för alla. Rätt förutsättningar krävs för att det ska löna sig, säger hon.
Poängen med löneväxling är att det är billigare för arbetsgivaren att betala in till din tjänstepension än det är att betala ut pengar till dig i lön. Säg att din arbetsgivare ger dig en löneförhöjning. Då ska arbetsgivaravgifter om 31,42 procent betalas.
Men om pengarna i stället löneväxlas och sätts in som en extra inbetalning till din tjänstepension betalar arbetsgivaren en särskild löneskatt på 24,26 procent.
För arbetsgivaren är det alltså ”billigare” att ge dig 1000 kr extra i tjänstepension jämfört med 1000 kr i löneförhöjning.
Men det är inte arbetsgivaren som ska gynnas av detta. Poängen är att du ska få ett högre belopp till tjänstepensionen än om du skulle få löneförhöjning.
– Innan du löneväxlar, säkerställ därför att du får skillnaden mellan arbetsgivaravgiften och den särskilda löneskatten medräknad i pensionsavsättningen, säger Frida Bratt.
Men det finns också en annan avgörande faktor. Det är nämligen en synnerligen dålig idé att löneväxla om din lön understiger cirka 45 000 kr i månaden (år 2020).
– Det är gränsen för inbetalningarna till inkomstpensionen. Ökar du avsättningen till tjänstepensionen så att din lön i Skatteverkets ögon faller under denna gräns så minskar avsättningarna till inkomstpensionen. Det blir inte en bra ekvation – då får du ju lägre inkomstpension på bekostnad av tjänstepensionen., säger Frida Bratt.
Men tjänar du mer än taket för intjänande av inkomstpension så kan löneväxling vara förmånligt.
– Har du en lön över denna gräns ökar ändå inte intjänandet till inkomstpensioner. Så löneväxling är smart om du har en lön ovanför den gränsen, säger Frida Bratt.
Och löneväxling eller inte: för alla som har tjänstepension är det bra att se över villkoren då och då.
– Var medveten om att höga avgifter snabbt äter upp kapital. Säkerställ att du har schyssta villkor med låg skalavgift för själva pensionslösningen och möjlighet att välja både billigt och bra. Indexfonder som placerar globalt passar bra för de allra flesta, se till att någon eller några sådana erbjuds, säger Frida Bratt.
Not: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig siffra angående brytpunkten för intjäning av allmän inkomstpension. Den är nu uppdaterad.