Sharon Lavie, sparekonom, Lendo.

Spara Semestersäsongen blommar som vanligt ut i midsommarveckan. I år kan den nyvunna friheten skapa en boom i turist- och fritidssektorn. Lendos sparekonom Sharon Lavie har sammanställt några idéer som rätt använda stärker semesterkassan.

Den första idén är att konsekvent sälja det som du inte använder. Lavie hänvisar till en undersökning som Blocket gjorde i mars som visar att snittvärdet på oanvända prylar i bostaden är nästan 16.000 kr. Det är en bra grundplåt till en lyckad semester, och bieffekten blir att gamla kläder, cyklar gräsklippare eller utemöbler hittar nya ägare.

Den andra idén är att hyra ut det som andra behöver.

”Har du möjlighet att hyra ut dina tillgångar är det ett gyllene läge att göra det nu. Många inser att det är semester på hemmaplan som gäller även denna sommar och efterfrågan på sommarbostäder, stugor, husbilar och båtar är stort. Bor du när en sommarort kanske du även kan hyra ut din moppe eller cykeln”, skriver Sharon Lavie.

Ett tredje tips handlar om att byta abonnemang, det vill säga konkurrensutsätta de abonnemang du har. Det handlar om att gå igenom sådant som elabonnemang, hem- och bilförsäkring, samt att få bättre pris på mobilsurfen.

Spareffekten kan bli ett antal hundralappar, varje månad.

Byt bostad, men inte permanent, är ett fjärde  tips. Allt fler utnyttjar möjligheten att få lite miljöväxling genom att tillfälligt byta bostad med en annan familj.

”Det finns Facebook-grupper där man sköter bytandet själv men även företag som specialiserar sig på att förmedla och koppla ihop bostadsbytare”, är rådet.

Enklast är att börja med att höra sig för i sin egen vänkrets

Femte tipset handlar om att se över och verkligen utnyttja de kundkort du har. De har ofta värdefulla erbjudanden, till exmpel går det att hyra stuga, eller bo på hotell till bra priser genom kundkorten som Ica, Coop, Hyresgästföreningen och Villaägarna tillhandahåller.