Räntan Som väntat höjde Riksbanken styrräntan med 0,75 procentenheter. Men fler räntehöjningar kommer och det kommer sätta press på många hushåll, säger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman efter Riksbankens räntebesked.

– Vi kan räkna med en rörlig bolåneränta på runt fem procent nästa år. De hushåll som har rörliga bolån kan räkna med en räntekostnadsökning kommande tiden och det kan ju påverka många hushåll. Sämre tider väntar privatekonomin för alla svenskar, i synnerhet de med rörliga bolån, små marginaler i sin ekonomi, som arbetslösa och sjukskrivna, säger Shoka Åhrman.

 Hon spår också att de allt högre boräntorna gör att bostadspriserna fortsätter falla. 

– Vi kan förvänta oss en fortsatt osäker bostadsmarknad och bostadspriserna spås falla med över 20 procent från toppen till botten till och med 2024. Om det blir en ännu mer negativ utveckling på arbetsmarknaden och höga elpriser under längre tid kan bostadsprisfallet bli betydligt större. Vi kan vänta oss några dystra år för många hushåll, i synnerhet de med små marginaler, säger Shoka Åhrman.

Hon råder alla hushåll att se över utgifterna, göra en budget och skaffa en buffert för oförutsägbara utgifter.

– Har du höga bolånekostnader kan du be Skatteverket om stående jämkning, så får du tillbaka ränteavdraget varje månad. Det är hög tid att höststäda ekonomin, om man inte redan har gjort det. Om möjligt bör hushållen omförhandla avtal med leverantörer och dra ner på sina rörliga kostnader, säger Shoka Åhrman.