Sparekonomen om jättarnas rapporter

Publicerad 2020-04-23 09:14

Rapporter Volvo och SKF har klivit in i en extremt tuff period med god skyddsutrustning och båda bolagen gör bra ifrån sig i rapporterna. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt efter morgonens rapportflod.

Torsdagsmorgonen har dominerats av delårsrapporter från bland annat jättar som SKF och Volvo.

SKF:s omsättning och resultat var högre än väntat. Kullagerjätten såg dock en försäljningsnedgång under de två sista veckorna i mars på 25 procent, och avstår från att ge en prognos för andra kvartalet.

Även Volvos resultat kom in över förväntan liksom omsättning och orderingång. Men sedan slutet av mars har orderingången varit negativ då antalet avbeställningar ökat.

– I Volvo har marginalerna länge stått i fokus, och man har onekligen gjort en fin marginalresa de senaste åren. Även i SKF har man jobbat för att hålla i kostnaderna, och det behövs nu när vi kliver in i den tuffaste perioden i mannaminne, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt och fortsätter:

– Jag tycker både Volvo och SKF visar att man kliver in i denna extremt tuffa period med god skyddsutrustning. Båda bolagen gör bra ifrån sig givet omständigheterna, säger Bratt.

Samtidigt är det tydligt i rapporterna att man klev in i en extremt tuff period i slutet av mars. Och det är högst osäkert hur det andra kvartalet kommer att bli.

– Generellt är det prognoserna framåt som är det intressant, så är det ju i princip alltid men nu mer än någonsin. Därför förstärks förstås osäkerheten när vi inte får några direkt framåtblickande prognoser. Volvo skriver att det inte är meningsfullt att ge någon prognos, men det är klart att man framöver inte kommer att kunna sänka kostnaderna i samma takt som intäkterna kommer sjunka, säger Frida Bratt.