Fonder Råvaror, småbolag och Ryssland är de fondmarknader som gått allra bäst i år, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt som tittat närmare på vilka fonder som presterat bäst under det första halvåret.

I topp bland de fonder som handlas på Nordnets fondtorg ligger BGF World Energy har gett 35 procent i år.

– Fokus för fonden är på de stora oljebolagen och största innehav är Chevron Corporation. Att fonden gått så bra kan kopplas till stigande oljepris efter att coronarestriktioner lättat globalt och den ekonomiska återhämtningen tagit vid, säger Frida Bratt.

Men inte bara olja har stigit i återhämtningen spår – det har råvaror gjort rent generellt.

– Det är en av anledningarna till att Vontobel Commodity är den fond som gått näst bäst under årets första halva, med en ökning på 34 procent. Franklin Natural Resources har stigit med 33 procent, av samma skäl, berättar Frida Bratt.

Men råvaruracet är också en av anledningarna till att Rysslandsfonder gått bra.

– UBS ES Russia har stigit med 30 procent. Omkring 28 procent investeras i energi, och ytterligare 28 procent i bolag inom övrig råvarusektor, säger Frida Bratt.

Hon konstaterar också att en del småbolagsfonder letat sig in på topplistan. Det gäller till exempel Fondita European Micro Cap , Templeton Asian Smaller Companies Fund och Allianz Asian Small Cap Equity.

När det gäller det andra halvåret så anser Frida Bratt att det ser fortsatt ljust ut för ekonomin. Men det betyder inte nödvändigtvis en lika stark börs som under årets första halva.

– Lika framåtblickande som börsen var under 2020 när det såg som mörkast ut, lika framåtblickande är man nu. I klarspråk betyder det att det absolut bästa kan ligga bakom oss ur ett börsperspektiv, säger Bratt.

Ekonomin kommer förvisso att fortsätta att gå bra, men det är svårt att se att de skulle bli någon signifikant förändring i utvecklingen jämfört med det som redan nu är inprisat i kurserna, menar Bratt.

– Det spelar roll eftersom börshumöret ofta styrs av förändringar. Sedan har vi förstås inflationsoron och räntediskussionen, som styrt börshumöret den senaste månaden. Man bör som sparare vara beredd på en lite tråkigare, men för den sakens skull inte dålig, utveckling, säger hon.

Men det finns marknader som har fortsatt potential.

– Personligen tror jag fortfarande att Europa kan fortsätta vara intressant, säger Frida Bratt.

Men för långsiktiga gäller som vanligt en bra balans och fördelning mellan tillgångsslag länder och sektorer.

– Det är aldrig fel att grunda fondportföljen med en global indexfond, kombinera med exempelvis en tillväxtmarknadsfond för att få mer Kina och för att globalfonden är så mycket USA, och sedan toppa med något spetsigare om man vill, avslutar Frida Bratt.

Tabell: De tio fonder på Nordnets fondtorg som presterat bäst under det första halvåret 2021.

Plats Fond
1 BGF World Energy
2 Vontobel Commodity
3 DNB Fund – Private Equity retail
4 Franklin Natural Resources
5 SEF – Kavaljer Quality Focus
6 Templeton Asian Smaller Companies
7 Fondita European Micro Cap
8 UBS (Lux) ES Russia
9 Allianz Asian Small Cap Equity
10 Fidelity Em European, ME and Africa

Källa: Nordnet