Fonder Behåll din globalfond, men sälj Rysslandsfonden och ta hem vinsten. Det är två rimliga slutsatser vid en ”hälsotest” av ditt fondsparande inför 2020, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Börsen har gått extremt starkt och världsindex är upp med 34 procent sedan årets början. Trots det ser Frida Bratt positivt på börsen under nästa år. En global indexfond kan vara en bra bas i sparandet, men hon råder samtidigt spararna att göra en hälsokontroll av de nuvarande fondvalen.

Slutsatserna är bland annat att sälja och ta hem vinsten i Ryssland – och att kolla in företagsobligationsfonder. Det säger hon i sin blogg på Nordnet som publiceras under torsdagen.

Frida Bratt säger att hon tror på aktier nästa år eftersom det finns små tecken på en ljusning i konjunkturen, och att det kan finnas en lösning på handelskonflikten.

– Bolagsvinsterna kommer att vara lägre, så det är knappast det som driver kurserna. I stället är det konjunkturen och handelskonflikten, plus att räntemarknaden inte bjuder på många alternativ.

”Global indexfond bra bas”

– En global indexfond kommer även 2020 vara en bra bas i sparandet. I ett långsiktigt sparande behöver du egentligen inte mycket mer. Men på kortare sikt behöver du ha en bra fördelning mellan olika tillgångsslag i sparandet, och där kan det vara bra med en hälsokontroll av dina nuvarande val. Och sparar du på kort sikt bör du inte ha sparandet på börsen alls.

”Med globalfond behövs inte USA-fond”

Utöver globalfonden blir hennes råd att vara noggrann i översynen av tillgångsslagen. Har du en USA-fond bör d definitivt se över den.

– Den amerikanska börsen har gått extremt bra under många år nu. Det har gjort att USA utgör en allt större andel av vanliga globalfonder, snarare 60 procent än 50. Har du en bas i globalfonder tycker jag inte att du också behöver en vanlig USA-fond. Med ”vanlig” menar jag en aktiefond som primärt investerar i stora värdebolag. Men du kan fortfarande hitta intressanta möjligheter inom enskilda sektorer, eller exempelvis inom småbolag. Jag tror fortfarande på amerikanska aktier, säger hon.

”Se över din blandfond”

Har du en blandfond i sparandet bör den definitivt hälsotestas.

– Investerar den till stor del i korta räntepapper har du inte fått tillräcklig utdelning för den avgift du betalar, säger Frida Bratt.

Hittills i år har världsindex i snitt gett 34 procent, medan korta räntepapper står och stampar på noll. Betala därför inte mer än 0,4 procent för din blandfond, resonerar hon.

– Eller skippa den helt och fördela i stället själv mellan aktier och räntor på ett sätt som passar dig. Korta räntefonder kommer inte bjuda på någon rolig avkastning nästa år, men likväl behövs räntebyggstenen.

”Europa värt att fundera på”

– Jag tror på aktier nästa år, och jag tror på cykliskt. Cykliskt har dragit uppgången under hösten, men förutsättningarna finns ändå för att den trenden kan fortsätta. Tror man på cykliskt ligger det i sakens natur att också tro på Europa.

Den nya ECB-chefen Christine Lagarde har dessutom uttalat sig om att det är nödvändigt att fortsätta med en stöttande penningpolitik, samtidigt som hon också efterlyser stöttande finanspolitik. Det gör Europafonder intressanta, inte minst eftersom de ofta fokuserar på stora bolag med stabila kassaflöden, menar Frida Bratt.

”Företagsobligationsfonder intressanta”

Om det blir en islossning i konjunkturen bör det gynna krediter. Företagsobligationsfonder är därför intressanta som komplement till aktiefonder.

– High yield är den typ av företagsobligationer som har hög risk, medan ”investment grade” har lägre. Tror man på bättre tider bör även high yield kunna vara intressant. Men high yield-fonder bör endast vara ett komplement på kanske 10-15 procent. Ett alternativ är att satsa på en företagsobligationsfond som investerar i flera typer av högräntepapper.

Ryssfonderna är upp 40 procent

Rysslandsfonderna har gått som tåget i år och svenska Rysslandsfonder är i snitt upp med 40 procent sedan årsskiftet. Oljepriset har svängt rejält under samma period, men har ändå stigit med 15 procent.

– Det har gynnat den olje- och energitunga Moskvabörsen. Men det är en börs som tenderar att svänga rejält. Prickade du in uppgången i Rysslandsfonderna kan det vara läge att ta hem vinsten, resonerar Frida Bratt.

Podd
Börspanelen: Gott nytt börsår?
Foto: Shutterstock
Rapportsäsongen
Inför rapporterna: "Ljusning för industrin – dystert för tjänstebolagen""Överlag bra rapporter i fjärde kvartalet"
Rapporter
Nu drar rapportperioden igångHär är alla datum
Börsen
Avslutning nära nollstrecket
Foto: istock
Kryptovaluta
Trängsel i bitcoin oroar förvaltare
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Analys: Telias förväntade sparprogram inleder ny era
Sektor
Storbankerna formaliserar polissamarbetet mot penningtvätt
Aktie
Lundin Energy får kraftigt utökade licenserFår 23 procent fler prospekteringslicenser
19/1
Trading Direkt om vaccin och börsrekord
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Aktie
Swedbank återinför utdelning efter dialog med FI
USA
Yellen: USA måste agera stort med nästa stödpaket
Asien
Kinaoptimism lyfter Asiens börser
Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"