Fonder Behåll din globalfond, men sälj Rysslandsfonden och ta hem vinsten. Det är två rimliga slutsatser vid en ”hälsotest” av ditt fondsparande inför 2020, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Börsen har gått extremt starkt och världsindex är upp med 34 procent sedan årets början. Trots det ser Frida Bratt positivt på börsen under nästa år. En global indexfond kan vara en bra bas i sparandet, men hon råder samtidigt spararna att göra en hälsokontroll av de nuvarande fondvalen.

Slutsatserna är bland annat att sälja och ta hem vinsten i Ryssland – och att kolla in företagsobligationsfonder. Det säger hon i sin blogg på Nordnet som publiceras under torsdagen.

Frida Bratt säger att hon tror på aktier nästa år eftersom det finns små tecken på en ljusning i konjunkturen, och att det kan finnas en lösning på handelskonflikten.

– Bolagsvinsterna kommer att vara lägre, så det är knappast det som driver kurserna. I stället är det konjunkturen och handelskonflikten, plus att räntemarknaden inte bjuder på många alternativ.

”Global indexfond bra bas”

– En global indexfond kommer även 2020 vara en bra bas i sparandet. I ett långsiktigt sparande behöver du egentligen inte mycket mer. Men på kortare sikt behöver du ha en bra fördelning mellan olika tillgångsslag i sparandet, och där kan det vara bra med en hälsokontroll av dina nuvarande val. Och sparar du på kort sikt bör du inte ha sparandet på börsen alls.

”Med globalfond behövs inte USA-fond”

Utöver globalfonden blir hennes råd att vara noggrann i översynen av tillgångsslagen. Har du en USA-fond bör d definitivt se över den.

– Den amerikanska börsen har gått extremt bra under många år nu. Det har gjort att USA utgör en allt större andel av vanliga globalfonder, snarare 60 procent än 50. Har du en bas i globalfonder tycker jag inte att du också behöver en vanlig USA-fond. Med ”vanlig” menar jag en aktiefond som primärt investerar i stora värdebolag. Men du kan fortfarande hitta intressanta möjligheter inom enskilda sektorer, eller exempelvis inom småbolag. Jag tror fortfarande på amerikanska aktier, säger hon.

”Se över din blandfond”

Har du en blandfond i sparandet bör den definitivt hälsotestas.

– Investerar den till stor del i korta räntepapper har du inte fått tillräcklig utdelning för den avgift du betalar, säger Frida Bratt.

Hittills i år har världsindex i snitt gett 34 procent, medan korta räntepapper står och stampar på noll. Betala därför inte mer än 0,4 procent för din blandfond, resonerar hon.

– Eller skippa den helt och fördela i stället själv mellan aktier och räntor på ett sätt som passar dig. Korta räntefonder kommer inte bjuda på någon rolig avkastning nästa år, men likväl behövs räntebyggstenen.

”Europa värt att fundera på”

– Jag tror på aktier nästa år, och jag tror på cykliskt. Cykliskt har dragit uppgången under hösten, men förutsättningarna finns ändå för att den trenden kan fortsätta. Tror man på cykliskt ligger det i sakens natur att också tro på Europa.

Den nya ECB-chefen Christine Lagarde har dessutom uttalat sig om att det är nödvändigt att fortsätta med en stöttande penningpolitik, samtidigt som hon också efterlyser stöttande finanspolitik. Det gör Europafonder intressanta, inte minst eftersom de ofta fokuserar på stora bolag med stabila kassaflöden, menar Frida Bratt.

”Företagsobligationsfonder intressanta”

Om det blir en islossning i konjunkturen bör det gynna krediter. Företagsobligationsfonder är därför intressanta som komplement till aktiefonder.

– High yield är den typ av företagsobligationer som har hög risk, medan ”investment grade” har lägre. Tror man på bättre tider bör även high yield kunna vara intressant. Men high yield-fonder bör endast vara ett komplement på kanske 10-15 procent. Ett alternativ är att satsa på en företagsobligationsfond som investerar i flera typer av högräntepapper.

Ryssfonderna är upp 40 procent

Rysslandsfonderna har gått som tåget i år och svenska Rysslandsfonder är i snitt upp med 40 procent sedan årsskiftet. Oljepriset har svängt rejält under samma period, men har ändå stigit med 15 procent.

– Det har gynnat den olje- och energitunga Moskvabörsen. Men det är en börs som tenderar att svänga rejält. Prickade du in uppgången i Rysslandsfonderna kan det vara läge att ta hem vinsten, resonerar Frida Bratt.

Bostad
Hemnet: Fortsatt återhämtning i boprisförväntningarna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
SEB: Net Ent kan komma tillbaka till historiska nivåer
Analys
Carnegie dubblar riktkursen för Lundin Energy
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Aktier
Här är norrmännens favoritaktier just nu
Rapport
Lägre förlust än befarat
Foto: istockphoto
Asien
Brett uppåt i Asien
Foto: Christer Fälldin/Privata Affärer
Fondfunderingar
Experten: Investmentbolag eller fonder
Aktie
Elektas vd avgår med omedelbar verkan
Foto: AP/TT
Wall Street
Stark avslutning på Wall Street
Foto: istock
Placeringar
Chefsstrategen: Överviktar USA, IT och HälsovårdNordea väljer neutral aktievikt för juni
Foto: istockphoto
Sektor
Bioteknik och programvaror vinnare på pandeminSektorrotation på börsen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Aktie
Volvo: Fordonsanvändandet på nivåer som före corona
Placeringar
FI återkallar tillståndet för Exceed Capital"Har brutit mot centrala kundskyddsregler"
Foto: istock
Spara
SEB: Hushållens förmögenhet minskade första kvartalet"Fallande aktietillgångar efter historiskt börsras"
2/6
Trading Direkt: Spaning om Hansa Biopharma
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Foto: Jeppe Wikström/TT
Analys
Jefferies: Massapriserna handlas sidledesSänker stark SCA-aktie till "underperform"
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Sektor
Stort spelsug när amerikanska kasinon öppnarSvenska spelbolag ser potential
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
HSBC: Oro för utspädning i SAS
Foto: Shutterstock
Ädelmetaller
”Silvret kan gå från 17 dollar till 26 dollar vid årsskiftet"”Fattigmansguldet börjar glimra”
Foto: Peter Wixström/Aftonbladet/IBL
Bostad
Rekordutbud av bostadsrätter till salu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Billigaste elen en majmånad senaste 15 åren"Halvering av snittpriset"