Fonder Behåll din globalfond, men sälj Rysslandsfonden och ta hem vinsten. Det är två rimliga slutsatser vid en ”hälsotest” av ditt fondsparande inför 2020, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Börsen har gått extremt starkt och världsindex är upp med 34 procent sedan årets början. Trots det ser Frida Bratt positivt på börsen under nästa år. En global indexfond kan vara en bra bas i sparandet, men hon råder samtidigt spararna att göra en hälsokontroll av de nuvarande fondvalen.

Slutsatserna är bland annat att sälja och ta hem vinsten i Ryssland – och att kolla in företagsobligationsfonder. Det säger hon i sin blogg på Nordnet som publiceras under torsdagen.

Frida Bratt säger att hon tror på aktier nästa år eftersom det finns små tecken på en ljusning i konjunkturen, och att det kan finnas en lösning på handelskonflikten.

– Bolagsvinsterna kommer att vara lägre, så det är knappast det som driver kurserna. I stället är det konjunkturen och handelskonflikten, plus att räntemarknaden inte bjuder på många alternativ.

”Global indexfond bra bas”

– En global indexfond kommer även 2020 vara en bra bas i sparandet. I ett långsiktigt sparande behöver du egentligen inte mycket mer. Men på kortare sikt behöver du ha en bra fördelning mellan olika tillgångsslag i sparandet, och där kan det vara bra med en hälsokontroll av dina nuvarande val. Och sparar du på kort sikt bör du inte ha sparandet på börsen alls.

”Med globalfond behövs inte USA-fond”

Utöver globalfonden blir hennes råd att vara noggrann i översynen av tillgångsslagen. Har du en USA-fond bör d definitivt se över den.

– Den amerikanska börsen har gått extremt bra under många år nu. Det har gjort att USA utgör en allt större andel av vanliga globalfonder, snarare 60 procent än 50. Har du en bas i globalfonder tycker jag inte att du också behöver en vanlig USA-fond. Med ”vanlig” menar jag en aktiefond som primärt investerar i stora värdebolag. Men du kan fortfarande hitta intressanta möjligheter inom enskilda sektorer, eller exempelvis inom småbolag. Jag tror fortfarande på amerikanska aktier, säger hon.

”Se över din blandfond”

Har du en blandfond i sparandet bör den definitivt hälsotestas.

– Investerar den till stor del i korta räntepapper har du inte fått tillräcklig utdelning för den avgift du betalar, säger Frida Bratt.

Hittills i år har världsindex i snitt gett 34 procent, medan korta räntepapper står och stampar på noll. Betala därför inte mer än 0,4 procent för din blandfond, resonerar hon.

– Eller skippa den helt och fördela i stället själv mellan aktier och räntor på ett sätt som passar dig. Korta räntefonder kommer inte bjuda på någon rolig avkastning nästa år, men likväl behövs räntebyggstenen.

”Europa värt att fundera på”

– Jag tror på aktier nästa år, och jag tror på cykliskt. Cykliskt har dragit uppgången under hösten, men förutsättningarna finns ändå för att den trenden kan fortsätta. Tror man på cykliskt ligger det i sakens natur att också tro på Europa.

Den nya ECB-chefen Christine Lagarde har dessutom uttalat sig om att det är nödvändigt att fortsätta med en stöttande penningpolitik, samtidigt som hon också efterlyser stöttande finanspolitik. Det gör Europafonder intressanta, inte minst eftersom de ofta fokuserar på stora bolag med stabila kassaflöden, menar Frida Bratt.

”Företagsobligationsfonder intressanta”

Om det blir en islossning i konjunkturen bör det gynna krediter. Företagsobligationsfonder är därför intressanta som komplement till aktiefonder.

– High yield är den typ av företagsobligationer som har hög risk, medan ”investment grade” har lägre. Tror man på bättre tider bör även high yield kunna vara intressant. Men high yield-fonder bör endast vara ett komplement på kanske 10-15 procent. Ett alternativ är att satsa på en företagsobligationsfond som investerar i flera typer av högräntepapper.

Ryssfonderna är upp 40 procent

Rysslandsfonderna har gått som tåget i år och svenska Rysslandsfonder är i snitt upp med 40 procent sedan årsskiftet. Oljepriset har svängt rejält under samma period, men har ändå stigit med 15 procent.

– Det har gynnat den olje- och energitunga Moskvabörsen. Men det är en börs som tenderar att svänga rejält. Prickade du in uppgången i Rysslandsfonderna kan det vara läge att ta hem vinsten, resonerar Frida Bratt.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Börsen
Stockholmsbörsen fortsätter uppåt
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Asien
Fordonssektorn lyfter Tokyobörsen
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Foto: AP/TT
Wall Street
USA-börserna på rekordnivåer
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning
Handelskriget
Commerzbank: Flera tunga frågor återstår efter "fas 1"-avtalet
Analys
Analytiker: Lägre råvarupriser bör lyfta Essity
Foto: Shutterstock
Börs
Aktien som rusar 50 procent efter handelsavtalet
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktie
Serneke rusar efter försäljning av Karlatornet
Affär
Amasten ny storägare i SSM