Aktier Förra veckans vd-avhopp från Revolution Race fick aktien att störtdyka. Men det är långtifrån den enda aktie som kan rasa om vd:n väljer att hoppa av. Det skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett blogginlägg där hon varnar för personrisken när du investerar i aktier.

När Pernilla Nyresten, grundare och vd för Revolution Race, meddelade att hon slutar som vd fick det aktien att rasa 34 procent på en dag. Och det kanske inte är så konstigt menar Frida Bratt.

”Till att börja med är det olyckligt att vd avgår relativt snart efter noteringen, eftersom många sparare köpt in sig på premissen att Pernilla Nyrensten är den som ska driva bolaget vidare. Just Pernilla Nyrensten var också profilerad som en kvinnlig entreprenör, en grundare som hänger med bolaget in i framtiden även i börsmiljön. En del sparare känner sig säkerligen nu snuvade på detta”, skriver hon i ett blogginlägg.

Hon ser fallet med Revolution Race som ett typexempel på när vd nästan blir större än bolaget.

”Turerna i RVRC visar att profilen, ikonen, personen som från början att investera också kan bära på en stor risk, en personrisk. Personifieringen av starka ägare/vd:ar, som ibland gränsar till ett idoliserande, är inte helt ovanlig”, skriver Bratt.

Hon pekar på flera liknande exempel där vd:n har en stark ställning. Det gäller till exempel Lars Wingefors i Embracer och fastighetskungen Erik Selin.

”En stark vd/ägare ses ofta som något positivt, exempelvis i enlighet med den så kallade pilotskolan. Den rymmer antagandet att den vd som har aktier i det egna bolaget kommer att jobba hårdare”, skriver Bratt som dock frågar sig vad som skulle hända om dessa vd:ar lämnar.

”Hur reagerar kursen i New Wave den dag Torsten Jansson tackar för sig? Hur stor är fallhöjden i Nibe om Gerteric Lindquist lämnar? I SBB har i och för sig kursen rasat av andra anledningar, men Ilija Batjan är åtminstone bland privatspararna en mycket uppskattad vd-profil”, frågar sig Bratt och fortsätter:

”På samma sätt som en väldigt profilerad och uppburen vd nästan ensam kan locka till sig investerare, så måste investerare komma ihåg att ställa sig frågan vad som händer med aktiekursen den dag den uppburna och profilerade vd:n lämnar. Det kan finnas en inte så liten fallhöjd, och den risken blev många sparare påminda om i dagarna”.