Gamestop-gate Turbulensen kring amerikanska Gamestops aktie efter att Redditanvändare gått samman för att trycka upp kursen kan få långtgående effekter på aktiemarknaden. Det menar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Efter de senaste dagarnas extrema svängningar i Gamestop-aktien var onsdagen relativt lugnare. Gamestops aktie slutade upp drygt 2 procent efter att bolaget utsett en ny teknikchef som rekryterats från Amazon. Beskedet om utnämningen fick dock initialt aktien att lyfta 25 procent.

Aktien står dock 73 procent lägre än toppen den 27 januari då aktien rusat hundratals procent bara på några dagar efter att forumanvändare på Reddit tryckt upp kursen och fått vissa blankare att täcka sina positioner i bolaget. 

 Men fenomenet att forumanvändare kan påverka marknaden så pass mycket gör det tydligt att spelplanen på aktiemarknaden ändrats, menar Frida Bratt. Bland annat när det gäller sociala mediers roll.

– Sociala mediers tydliga roll i aktiehandel är redan en verklighet och en ny generation unga som söker sig till börsen är uppväxt med sociala medier. Det här skapar både möjligheter och utmaningar och det måste både banker och myndigheter anpassa sig till, säger hon.

Hon tror också att lagar och regelverk kan komma att ändras efter härvan.

– Det kommer att utredas och diskuteras om vad som ska räknas som marknadsmanipulation efter detta. Kanske blir det tydligare skrivelser att åtgärder som syftar till att manipulera en akties pris ska klassas som manipulation utan att man gör det för egen vinnings skull. Det är inte säkert, men utvecklingen och diskussionen blir intressant att följa, säger hon.

En annan effekt kan vara att blankare, alltså de investerare som spekulerar i en kursnedgång, kan bli försiktigare.

– De aktuella hedgefonderna har blankat vissa aktier extremt hårt, via så kallad nakenblankning. Jag tror att blankarna kan komma att bli försiktigare framöver, eftersom det finns en uppenbar risk att igen bli måltavla och därmed stor risk att förlora pengar. Det vore bra. Därmed inte sagt att all blankning för den sakens skull är dålig. Blankning kan generellt hjälpa till att skapa effektiv prissättning på marknaden eftersom placerares negativa syn på aktien direkt kan reflekteras i aktiepriset. Det hindrar därmed prisbubblor. Men att de aktuella hedgefonderna blir försiktigare vore som sagt positivt, säger Frida Bratt.

Men det är inte bara blankarna som kan bli mer avvaktande. Även vanliga investerare kan bli försiktiga, spår Frida Bratt.

– Har vi otur leder Gamestop-gate till en törn för förtroendet för marknadens förmåga att prissätta korrekt. Det är faran med kurser som rusar utan att någon koppling till fundamentala faktorer i bolagen finns. Om det på sikt leder till att även andra investerare, som är ”långa”, blir mer försiktiga har vi en olycklig situation, eftersom det skulle kunna leda till lägre kapitalflöden in i marknaden, säger hon.

Dessutom kan händelser som denna göra att nybörjare bränner sig och lämnar börsen.

– Många unga har sökt sig till börsen det senaste året, och den trenden späs på av Gamestop-gate. Det är positivt att fler intresserar sig för börsen och aktiehandel! Förhoppningsvis börjar nya sparare också investera med en uttänkt strategi i bolag de tror på, och på så sätt kan bygga upp ett sunt sparande på börsen. Men farhågan som jag ser det är att nybörjare nu bränner sig i Gamestop-gate, och därför sedan försvinner från börsen för att den känns för riskfylld. Det vore väldigt synd om deras sparpengar på grund av det i decennier istället förvaltas på exempelvis nollräntekonto, avslutar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Rapport
Nordea slog förväntningarna
Rapport
ABB ökade vinsten
Aktie
SvD: EBM utreder Sernekes anonyma foruminlägg
Fonder
Lyxor: Aktiva aktieförvaltare överpresterade i fjol
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street avslutade nära nollstrecket
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Boprisförväntningarna på rekordnivå
Börsen
Uppåt efter rapporttät torsdag
Placera
Swedbank överviktar Sverige och tillväxtmarknader"Rapportsäsongen övertygar"
Aktier
Norrmännens favoritaktier just nu
Foto: Shutterstock
Räntan
Danske: Ökad sannolikhet för ny minusränta"Räntesänkning ligger ett halvår bort"
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Thomas Johansson/TT
Rapport
Vinstfest för VolvoOrderingången på lastbilar ökade 61 procent
Rapport
Handelsbankens vinst högre än väntat
Rapport
Dometic delar ut betydligt mer än väntat
Rapport
Minskad vinst för Alfa LavalFöreslår mandat för återköp av 5 procent av aktierna
Rapport
Något sämre för Hexagon
Rapport
Engångskostnader gav miljardförlust för Husqvarna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Klart sämre för Electrolux Pro
Rapport
Loomis delar ut mindre än förväntat"Drömmålet nått i USA"
Rapport
Arjo strax över förväntan
Börsen
Spretigt på Asiens börser
Affär
Embracer gör tre storaffärer
Rapport
Bezos slutar som vd för Amazon
Placera
Aktiechefen: Risken för rekyl har ökatKan ge bra köplägen närmaste veckorna
Börsen
"Aktiemarknaden har tillräcklig medvind för att stå emot forumhaussen"Men Landeborn ser andra orosmoln