Fonder På grund av den starka utvecklingen på de amerikanska börserna de senaste åren så har andelen USA i globalfonder växt rejält. Det är något som du som investerare bör tänka på så att du inte köper ”kaka på kaka” i form av rena USA-fonder. I stället kan det vara läge att komplettera med annat, menar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Enligt Bratt har USA-vikten i en genomsnittlig globalfond växt från 50 procent för tio år sedan till 65 procent i dag.

”Det är framför allt i globala index som USA-exponeringen är så dominerande, exempelvis de som följer MSCI World, medan aktivt förvaltade fonder rebalanserar eller viktar upp/ned beroende på marknadstro”, skriver Bratt i ett inlägg på Nordnetbloggen.

Just globala indexfonder är vanliga i svenska sparares portföljer – och det är i grunden ett bra val menar Bratt –  men det ställer också krav på att spararna har koll på exponeringen. För USA-dominansen i fonderna ökar sårbarheten om marknaden vänder.

”Den som inte har koll på hur fördelningen mellan regioner i en globalfond ser ut riskerar dessutom att köpa kaka på kaka; det vill säga exempelvis komplettera globalfonden med en USA-fond. Då blir det en överexponering mot USA i sparandet. Eller så kanske man tror att man i en globalfond får en hyfsat jämn exponering mot jordens alla hörn – inklusive det som snart är på väg att bli världens största ekonomi, Kina. Men så är det alltså inte”, skriver Bratt som alltså rekommenderar spararna att hålla koll på exponeringen och komplettera med andra fonder inriktade mot till exempel Europa, Sverige eller tillväxtmarknader.