Fonder Hedgefonder kan låta tryggt men kategorin är synnerligen brokig och avkastningen varierar kraftigt. Det är också svårt för spararna att veta vad man egentligen placerar i. Det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt som tycker att begreppet hedgefonder borde avskaffas.

Vissa fondkategorier är tydligare än andra. Vad Sverigefonder eller USA-fonder placerar i är tämligen uppenbart. Men vad hedgefonder egentligen placerar i är desto mer oklart. Det underlättar inte heller att hedgefonder är en synnerligen heterogen grupp.  Här ryms en rad olika strategier. Vissa karaktäriseras av att de tar låg risk, medan andra enbart satsar på aktier, kanske också med en inbyggd hävstång som gör risken skyhög. En del satsar allt på att följa algoritmer, andra följer trender.

Brokigheten blir tydlig när man tittar på fondinformationsjätten Morningstar data. Morningstars kategori ”hedgefonder” har hela 23 underkategorier för olika inriktningar.

– Jag tycker att vi bör avskaffa begreppet ”hedgefonder”. Hedgefonder är en brokig skara förvaltningsstrategier, som alla är mycket olika. Därtill är det oklart om fonderna faktiskt levererar enligt sitt grundläggande uppdrag; ”att hedga”. Som det ser ut nu förvirrar samlingsbegreppet ”hedgefonder” mer än de gör nytta, säger Frida Bratt.

Hon konstaterar att det är oklart om hedgefonder verkligen är en ”hedge” i portföljen. Ser man på avkastningen varierar den kraftigt. Det senaste halvåret har den bästa hedgefonden gett 16,8 procent medan den sämsta fallit 11,9 procent. 

Tidigare har det också funnits perioder av oro då hedgefonderna inte lyckats leverera stabil avkastning i enlighet med sitt uppdrag.

– Då har man som hedgefondförvaltare kapitalt misslyckats med sitt uppdrag. En anledning till att hedgefonder haft det tufft de senaste åren är ränteläget. I ett lågränteläge fungerar inte strategin att belåna olika sorters räntepapper, utan hedgefonderna måste hitta andra vägar. Samtidigt har trendföljande fonder haft svårt att hänga med i aktiemarknadens svängningar – men den förmågan utgör ju hela fondens existensberättigande, säger Frida Bratt.

Hon anser att hedgefonderna skulle tjäna på att använda mer begripliga namn på de olika strategierna.

– Spararen måste ges en chans att förstå risknivå och avkastningsmöjligheter, säger hon.

Hon tycker också att man som sparare bör fundera på om det är värt att spara i hedgefonder med tanke på att avgifterna kan vara mycket höga.

– Hedgefondförvaltaren får oftast en fast avgift på hela kapitalet oavsett hur förvaltningen presterar, och därtill en rörlig avgift på 20 procent om förvaltaren slår index. När förvaltaren väl gissar rätt om marknaden så tjänar de alltså storkovan. Är fonden värd detta? Spararen måste ges en chans att hitta ett svar på frågan, säger Frida Bratt.

Det går dessutom utmärkt för sparare att skapa sin egen ”hedge” i form av en rimlig fördelning av aktier, korta och långa obligationer och möjligen råvaror, säger Frida Bratt.

– Men detta bara om sparandet sker på medellång sikt. Sparar du på lång sikt så är rådet faktiskt ännu enklare; placera i aktier och köp regelbundet. Det gör att hedgefonder med hög risk och aktiefokus i min värld inte har en plats i en vanlig sparares portfölj. Hedgefonden bör, om något, i så fall komplettera lågriskdelen i portföljen, säger hon.

Men om man ändå vill spara i en hedgefond finns det några saker att tänka på.

– Se till att fonden är registrerad i Sverige, att det är en så kallad UCITS-fond för transparens på innehaven och daglig likviditet. Dessutom bör man se till att den fasta förvaltningsavgiften inte är för hög. 2 procent men också 1 procent kan vara på tok för högt, säger Frida Bratt.

Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Börsen
Bred nedgång
Deklarationen
Två dagar kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter
25/2
Trading Direkt: Om coronavirusets framfart
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Värderingen har hunnit ikapp Evolution Gaming
Bank
Trendbrott: Allt färre köper bankaktier
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Verkstad: Svenska bolag överlag igång i Kina
Räntan
Jyske Bank inför negativ ränta på konton med över 250 000 danska kr
Asien
Viss återhämtning i Asien
Aktie
Mastercard sänker intäktsprognosen
Börsen
Här är aktierna som står emot börsraset
Börsen
Sparekonomerna: Inte förvånande att börsen störtdykerSpår fortsatt turbulens närmaste tiden
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Henrik Montgomery/TT
elpriset
Elpriset i februari det lägsta på 20 år ​​​​​​​Nytt rekord i vindkraftsproduktion
Foto: istockphoto
Pension
Så påverkas pensionen om du jobbar längre
Foto: AP / TT
Corona
Rekordhöga nivåer av blankning av kinesiska aktier
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Lyxprodukter: Nedåt för märkesbolagen
Placera
Hernhag: Fler fastighetsbolag kan sitta med "Svarte Petter"
Aktietips
DI: Hexatronic välpositionerat inför fiberrevolutionenRekommenderar köp
Aktietips
Tre heta köptips
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan