Sparekonomen: Aktierna som spararna köpt i sommar

Publicerad 2022-08-11 13:00

Aktier Spararna har hakat på kursvinnare men också passat på att bottenfiska under sommaren. Det konstaterar Nordnets sparekonom Frida Bratt som listat de mest köpta aktierna på Nordnets plattform under sommaren.

Enligt Bratt är Investor den mest nettoköpta aktien hos Nordnet under de senaste tre månaderna.

”Mest nettoköpt” innebär dock inte per automatik många nya aktieägare. Detta eftersom aktien redan kan vara ägd av väldigt många befintliga aktieägare som ökat på innehav under sommaren, skriver Frida Bratt på Nordnetbloggen. När det gäller Investor har antalet ägare ökat med 5 procent.

”Investor är som vanligt en favorit i portföljen. Men trots att aktien redan ägs av så många så tillkommer hela tiden nya aktieägare via Nordnets plattform, när sparare ser möjligheterna med god historik, god riskspridning och det dessutom till utökad rabatt”, skriver Bratt.

På andra plats hittar vi SBB som haft en tuff kursutveckling under sommaren. Men antalet ägare har här ökat hela 19 procent.

”SBB fortsätter att köpas friskt. Antalet aktieägare har ökat med 19 procent på tre månader, medan aktien har fortsatt falla. Spararna har fullt förtroende för att Ilija Batljan ska få bolaget på fötter igen, och man låter sig inte påverkas av det faktum att SBB genomgår något av en förtroendekris bland institutionella investerare”, skriver Bratt.

Med SBB är inte det enda fastighetsbolaget som lockat. Castellum är den tredje mest nettoköpta aktien under sommaren.

”Aktien är sedan tidigare en utdelningsfavorit hos många, som passade på att köpa när en ljusning kunde skönjas för hela sektorn i juli. På tre månader är dock facit för aktiekursen -11 procent, men antalet ägare av aktien via Nordnets plattform har ökat med 7 procent”, skriver Frida Bratt.

En annan aktie som kvalat in på köplistan är Sinch.

”Sinch hade ett minst sagt tufft juli, med bland annat vinstvarning och vd-byte. Men här tror spararna att bolaget kommer att rida ut stormen, och aktien har nettoköpts under sommaren samtidigt som antal ägare har ökat med 9 procent”, skriver Frida Bratt.

Den aktie som procentuellt sett fått flest nya ägare är Orrön Energi, det vill säga det som är kvar av Lundin Energy efter fusionen med Aker BP.

”Allra mest har antalet ägare under sommaren ökat i Orrön Energy, tidigare Lundin Energy, som också finns med på listan över mest nettoköpta aktier. Det nya fokuset för bolaget på vind- och vattenkraft lockar spararna, och hela sektorn har gått starkt den senaste månaden. Samtidigt som aktien stigit med över 60 procent på tre månader – men med över 100 procent sett till den senaste månaden – så har antalet aktieägare via Nordnet plattform ökat med 40 procent till cirka 8000”, skriver hon.

Tabell: De tio mest nettoköpta aktierna på Nordnets plattform de senaste tre månaderna

Plats Mest nettoköpt (3m) Nya ägare (%)
1 Investor 5
2 SBB 19
3 Castellum 7
4 Nibe 5
5 SSAB 7
6 Sinch 9
7 Volvo 2
8 Kinnevik 0
9 Swedbank 3
10 Orrön Energy 40

Källa: Nordnet 10/8