Aktier Spararna tankade aktier i fjolårets kursförlorare och allra mest populär var elbilstillverkaren Tesla. Samtidigt valde många att sälja av klädjätten H&M efter den senaste rapportmissen, visar månadsstatistik från nätmäklarna Avanza och Nordnet. 

Stockholmsbörsen har rivstartat 2023 med en uppgång på drygt 8 procent i januari. Månadsstatistik från nätmäklarna Avanza och Nordnet visar att aktiespararna plockade upp flera av förra årets stora kursförlorare (se tabeller längre ned).

”Trenden med inbromsande inflation i USA har fortsatt, liksom sjunkande långräntor. Det har lett till en rejäl återkomst för fjolårets förlorare”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en kommentar. 

Elbilstillverkaren Tesla var den mest köpta aktien på Nordnets plattform under månaden.  

”Tesla är den överlägset mest köpta på hela Nordnets plattform i januari, och antalet ägare av aktien har ökat med 10 procent bara i år. Tittar vi på enbart på svenska sparare är aktien den tredje mest nettoköpta”, säger bolagets sparekonom Frida Bratt i en kommentar. 

Hos Avanza placerar sig Tesla-aktien på tredje plats i köplistan. 

”Bolagets kvartalsrapport överträffade marknadens förväntningar och Elon Musk menar att de potentiellt kan tillverka och sälja 2 miljoner bilar jämfört med den officiella guidningen på 1,8 miljoner bilar. Detta fick aktien att ta ett glädjeskutt”, kommenterar Nicklas Andersson. 

Samtidigt blev H&M:s rapportmiss droppen som fick bägaren att rinna över för många aktieägare. Klädjätten var den mest sålda aktien hos både Avanza och Nordnet. 

”H&M hade det motigt under 2022 och rapporten blev en rejäl plump i protokollet, där bland annat marginalerna var en besvikelse. Nu tycks tålamodet från en del sparare tryta. Fortfarande är aktien dock den fjärde mest ägda bland Nordnets svenska kunder”, säger Frida Bratt i en kommentar. 

Tabell 1: Mest köpta respektive sålda aktierna hos Nordnet.

Mest köpta Mest sålda
Investor H&M
SBB Evolution
Tesla Scandic Hotels
Hexatronic SKF
Tele2 Netflix
Sinch Alibaba
Ericsson Energy Save
Intrum Pexip
Telia Bambuser
Kinnevik NEL


Tabell 2: 
Mest köpta respektive sålda aktierna hos Avanza.

Mest köpta Mest sålda
Tesla H&M
Ericsson Evolution
Hexatronic SSAB B
Tele2 SSAB A
SEB A Sinch
Investor B Avanza
Astra Zeneca SAAB B
Handelsbanken A Scandic Hotels
Truecaller Securitas
Nordea Alphabet C