Aktier I den mer oroliga februarihandeln på börsen köpte småspararna stora och högutdelande bolag. Klädjätten H&M:s aktie var samtidigt en av de mest sålda under månaden, visar handelsstatistik från nätmäklarna Avanza och Nordnet. 

I ett pressmeddelande poängterar Avanzas sparekonom Nicklas Andersson att börsen rivstartade februari med en uppgång på 5 procent inom loppet av två handelsdagar.

”I kölvattnet av starkare inflationssiffror än förväntat har vi därefter sett förnyad ränteoro. Det har lett aktiespararna till att sälja utpräglade tillväxtbolag, som hittills varit kursvinnare i år. Detta till förmån för aktier med hög direktavkastning”, fortsätter han i en kommentar. 

Storbankerna Handelsbanken och Nordea är bland de mest köpta aktierna på Avanzas plattform i februari (se tabell längre ned). Även stålbolaget SSAB finns med i köptoppen. 

”Aktiespararna favoriserar aktier med hög direktavkastning under februari. Det är tydligt att de positionerar sig inför vårens stundande utdelningssäsong, där topptrion har en genomsnittlig direktavkastning på över 8 procent inklusive extrautdelningar”, kommenterar Nicklas Andersson.

Köptoppen på Nordnets plattform är snarlik Avanzas (se tabell längre ned).

”Flera rapportförlorare, men även kursvinnare, återfinns i listan över de mest nettoköpta aktierna i februari”, säger bolagets sparekonom Frida Bratt i en kommentar. 

Klädjätten H&M är återigen den mest sålda aktien hos Nordnet. Storbolaget finns också med bland de mest sålda aktierna på Avanzas plattform. 

Tabell 1: Mest köpta respektive sålda aktierna hos Avanza i februari. Källa: Avanza

Mest köpta Mest sålda
Handelsbanken A Fortnox
SSAB B Evolution
Nordea Embracer
Peab Swedbank
Hexatronic H&M
New Wave Millicom
Intrum Sinch
Cint Kindred
International Petroleum Castellum
Neobo Avanza


Tabell 2:
Mest köpta respektive sålda aktierna hos Nordnet i februari. Källa: Nordnet

Mest köpta Mest sålda
Handelsbanken H&M
Investor Evolution
SBB Pfizer
SSAB Mips
Axfood Meta Platforms
Hexatronic Kindred Group
Intrum Dometic
Peab Autoliv
Saab Swedish Stirling
Tele2 SKF