Aktier I december valde småspararna att köpa högutdelande aktier medan några av årets största kursförlorare toppade säljlistan. Det visar nätmäklaren Avanzas månadsstatistik. 

Småspararna gjorde i snitt 251 600 affärer per dag under december. Det motsvarar en minskning på 30 procent jämfört med samma månad förra året, konstaterar Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza. 

– Global makro har varit totalt dominerande i år. Om vi lutar oss mot historien så är det mycket ovanligt att behöva navigera bland så många stora osäkerhetsfaktorer simultant. Detta har naturligtvis även smittat av sig på börshumöret, säger han i en kommentar.

– Stockholmsbörsen är värdeviktad men om vi bortser från det en stund så har snittaktien under året sjunkit över 50 procent som mest från tidigare toppnivå. På amerikanska Nasdaq är motsvarande fall 66 procent, en regelrätt krasch med andra ord. Detta till trots har aktiespararna nettoköpt aktier varje månad under året förutom i september, tillägger sparekonomen.

I december toppade teleoperatörerna Tele2 och Telia samt inkassobolaget Intrum köplistan bland Avanzas kunder. Det handlar om tre utdelande bolag, påpekar Nicklas Andersson. 

– Aktiespararna jagar saftig direktavkastning under månaden som de finner i topptrion, kommenterar han. 

– Trion som tydligt underpresterat index under månaden lockar tillsammans var tredje köpkrona och tingar nu en genomsnittlig direktavkastning på nästan 9 procent givet oförändrad utdelning. Det är en mycket hög nivå i förhållande till snittet på OMXS30 som ligger på närmare 3,5 procent. Troligtvis en bidragande faktor till att spararna letat sig till köpknappen, fortsätter sparekonomen. 

Högst upp på säljlistan finns mobilintegreraren Sinch, fastighetsbolaget SBB och klädjätten H&M. 

– Månadens säljlista toppas av jumbolag som samtliga befinner sig i OMXS30:s källarförråd. Tillsammans har de sjunkit 58 procent i snitt under året, alltså betydligt mer än börsen i stort. Trots detta kan det handla om klassiska vinsthemtagningar, kommenterar Nicklas Andersson och fortsätter:

– Sinch och SBB är de två aktierna som sjunkit allra mest i indexet under året, närmare bestämt 88 procent respektive 84 procent sedan årshögsta. Från årslägsta har de däremot med bred marginal stigit mest, närmare bestämt 179 procent respektive 72 procent. Dramatiska rörelser som är ovanliga för aktier i detta prestigeindex, men där studsen uppåt troligtvis lockat till just vinsthemtagning. 

Den småsura börsutvecklingen på fredagen, som utgör 2022-års sista handelsdag, innebär att Stockholmsbörsen går mot en nedgång på över 20 procent för helåret. 

– Nu är det äntligen dags att förpassa 2022 till historieböckerna. Ett år som bjudit på en regelrätt börskrasch i kölvattnet av krig, kraftigt stigande inflation och ett epokskifte inom global penningpolitik där vi snabbt lämnat eran med nollränta, säger Nicklas Andersson i en kommentar.

Avanzas sparekonom poängterar att det finns några saker som kan öka riskviljan på marknaden framöver. 

– Det finns flera faktorer som skulle kunna addera riskvilja under nästa år: en svagare dollar, ett slut på kriget i Ukraina, återöppning av Kina, sjunkande inflationstakt och marknadsräntor, lägre lagernivåer, mer välmående försörjningskedjor samt mindre komponentbrist för att nämna några, kommenterar Nicklas Andersson.

Tabell: Mest köpta respektive sålda aktier hos Avanza i december.

Köper Säljer
Tele2 Sinch
Telia Company SBB B
Intrum H&M
Investor B Hexatronic
Evolution Embracer
Storskogen Swedbank
SSAB B Essity A
Tesla SEB A
Fabege Volvo B
CTEK BICO