Aktier Trots den turbulenta månaden på börsen nettoköpte spararna aktier. Bland favoriterna återfinns Electrolux, Investor, Embracer och SBB medan EQT dumpades på bred front.

− Aktier är en vintersport men innan dess står vi inför den historiskt sett mer volatila börshösten. I år har den startat med ett kyligt börsklimat där september ser ut att bli årets första negativa månad och tillika den sämsta septembermånaden sedan 2008. Detta till trots nettoköper privatspararna aktier under månaden, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Samtidigt så har börsfallet kommit efter en tidigare fantastisk utveckling.

− Stockholmsbörsen har stigit 23 procent i år inklusive återinvesterad utdelning. Det är ett gott skäl för privatspararna att dra på smilbanden. Myntet har dock som bekant två sidor, den genomsnittliga aktien på Stockholmsbörsen har sjunkit 21 procent från årshögsta. Givet börsklimatet är det klokt att lägga mer tid på hemläxan för att identifiera rätt bolag. En viktig hållpunkt är rapportsäsongen där marknaden lär väga bolagens ord på guldvåg, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista innehåller bland annat Electrolux.

− Electrolux har inte hängt med börsen norrut under året utan pressats av bland annat komponentbrist och stigande råvarukostnader. Aktien värderas lågt i ett historiskt perspektiv samtidigt som bolaget skruvat upp utdelningspolicyn och avser återföra värde till aktieägarna i form av bonusutdelning och aktieåterköp. Det var tillräckligt för att privatspararna skulle blicka över kullen och trycka på köpknappen, säger Nicklas Andersson.

Bland andra favoriter återfinns också SBB.

− Fastighetsbolag var med om en krasch i kraschen ifjol när obligationsmarknaden upplevde stora störningar. Sedan dess har sektorn flyttat ut från frysboxen och in i bastun. Stigande inflation och låg ränta är en gynnsam mix för sektorn samtidigt som SBB är en aktör med hög förvärvstakt. Bolaget skruvade upp målet rejält för sitt fastighetsbestånd till 2026 under september samtidigt som den psykologiska dimensionen av SBB:s planer att införa månadsutdelning inte ska underskattas”, säger Nicklas Andersson.

På månadens säljlista hittar vi bland annat EQT som dumpades på bred front i samband med turerna till de i förtida upplåsta inlåsningsavtalen.

– De upplåsta inlåsningsavtalen för EQT:s partners och de stora aktieförsäljningar som följde tolkades av privatspararna som en tydlig säljsignal – att det är dags att ”casha hem”. EQT har sålts i hög utsträckning ända sedan nyheten om stora partners försäljningar och Finansinspektionens efterföljande utredning om misstänkt insiderbrott kom ut, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Mest köpta Nordnet Mest sålda Nordnet
Investor EQT
SBB Storytel
Embracer RVRC Holding
Volvo Fortnox
Electrolux Nyfosa
Castellum Sagax
VNV Global Kindred
Nibe Nokia
Tele2 Hemnet
Axfood Betsson

 

Mest nettoköpta Avanza Mest nettosålda Avanza
Electrolux B SOBI
SBB B EQT
Embracer Swedbank A
Tele2 AstraZeneca
SSAB B Lundin Energy
Bonesupport Nordea
Telia Company Stillfront
Humble Group ABB
CTEK Fasadgruppen
NVIDIA Fortnox