Aktier Privatspararna såg kursfallen under juli som köplägen. De gamla folkaktierna vädrade gryningsljus under månaden och är de mest köpta hos både Avanza och Nordnet. Investor toppar båda nätmäklarnas mest köpta-listor för juli, som är den starkaste julimånaden sedan 2009.

Investor, Volvo och Ericsson är de nygamla favoriterna hos de båda nätmäklarna Avanza och Nordnet.

– Intresset för Investor följs av det för Ericsson och Volvo. Två bolag som inte bara underpresterat börsen under juli utan även gett negativ avkastning. Ericsson pekar på utmaningar i den kinesiska marknaden och Volvo fortsätter att se utmaningar kring komponentbrist. Privatspararna såg den svaga utvecklingen för bolagens aktier som bra köptillfällen, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Privatspararnas intresse för den gamla folkaktien Investor visar sig i att det nu är ” en bra bit över 300.000 ägare hos Avanza”, enligt Nicklas Andersson.

Kursfall blev köplägen

Hos Nordnet ser sparekonomen Frida Bratt samma trend. Privatspararna utnyttjade kursfall i gamla favoriter och passade på att sälja tillväxtaktier för att finansiera köpen.

– Inflationsoron kommer och går. I juli fick den stå tillbaka något för oron för deltavariantens spridning och eventuell inverkan på den ekonomiska återhämtningen. Samtidigt har vi haft en rapportperiod som tydligt visar hur stretchade värderingarna är; det krävdes att bolagen kraftigt överträffade förväntningarna för att aktien skulle få en positiv marknadsreaktion, säger hon.

– Man ser kursfallen som klara köplägen, och det är tidigare tillväxtfavoriter som får finansiera köpen, säger Frida Bratt.

Det var något som både Volvo och Ericsson fick erfara.

Även H&M bland de mest köpta

– Ericsson blev en rapportförlorare när investerare tog fasta på förlusterna inom området Digital Services och problemen i Kina, men uppenbarligen såg många privatsparare kursfallet efter rapporten som en överreaktion. Volvo-aktien fick sig också en törn framför allt på grund av en orderingång något under förväntan och produktionsstörningar, men spararna valde att se till positiva faktorer som bibehållen lönsamhet, säger Frida Bratt.

En annan stor folkaktie som nettoköptes i juli är H&M, som tappade fart när juniförsäljningen visade sig vara svagare än förväntat.

– H&M är en aktie som ägs av väldigt många, men som sällan hamnar på listan över de som köps mest för tillfället, säger Frida Bratt.

Tillväxtaktier dumpas

På säljsidan återfinns tidigare spararfavoriter inom kategorin tillväxtaktier, så som Hemnet, Sinch och kinesiska XPeng och NIO

– Spararna tycks ta position för att kulmen för en del tillväxtaktier kanske är förbi för denna gång. Det kan man tolka som att man räknar med att det ändå är inflationsoron som kommer styra börshumöret framöver. I fallet med NIO och XPeng har aptiten på kinesiska aktier därtill minskat i takt med att den politiska risken i en investering i Kina blivit allt mer synlig, säger Frida Bratt.

Tabeller: De två tabellerna nedan visar de mest köpta och mest sålda aktierna bland Nordnets respektive Avanzas privatsparare under juli månad:

Mest köpta, Nordnet Mest sålda, Nordnet
Investor Hemnet
Volvo Fortnox
SBB Sinch
Kinnevik Securitas
Ericsson Sobi
Latour IPC
H&M Klövern
VNV Global XPeng
Ratos NIO
EQT Storytel
 
Mest köpta, Avanza Mest sålda, Avanza
Investor  Evolution
Ericsson  Sinch
Volvo  Tele2
Astra Zeneca Zalando
H&M Veoneer
Kindred SSAB B
Avanza Boliden
Electrolux Embracer
Oncopeptides ICA-gruppen
EQT SAAB B