Spara tusenlappar på bilförsäkringen

Publicerad 2013-03-08 15:02

Försäkring Det är definitivt värt besväret att jämföra priset på bilförsäkringar. Priset kan variera med tusentals kronor beroende på vilket försäkringsbolag du väljer.

Alla som äger ett fordon måste teckna en trafikförsäkring som ersätter alla personskador samt de sakskador du vållar med bilen. Däremot täcks inte några skador på din egen bil. Då måste du istället teckna en halv- eller helförsäkring.

En halvförsäkring innehåller flera delar, bland annat trafik-, stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring.

En helförsäkring är i princip en halvförsäkring plus en vagnskadeförsäkring. Den sistnämnda ersätter skador på din egna bil vid en trafikolycka som du vållat, yttre olyckshändelser och skadegörelse.

Det finns också tilläggsförsäkringar som till exempel ger dig rätt till hyrbil under tiden då din bil repareras efter en olycka.

Stora prisskillnader

Det går inte att generellt säga vilket försäkringsbolag som är billigast eller dyrast. Priserna varierar kraftigt mellan bolagen bland annat beroende på bilmodell och din ålder.

Ett försäkringsbolag som är billigast när det gäller att försäkra en Volvo för en 50-årig förare behöver alltså inte vara billigast när det gäller att försäkra en Volkswagen för en 35-årig ägare.

Lyckligtvis behöver du inte ringa runt till alla försäkringsbolag för att få prisuppgifter.

privataaffarer.se/bilforsakring kan du mata in dina uppgifter och få prisförslag från flera försäkringsbolag.  De stora bolagen IF, Trygghansa och Folksam finns dock inte med i sökningarna då bolagen valt att inte delta i jämförelserna.

Jämför man priset på en helförsäkring för till exempel en Volvo V70 årsmodell 2012 blir skillnaderna tydliga. För en 37-årig ägare där bilen står i ett eget garage kostar en helförsäkring allt mellan 3 990 kr och 7 810 kr om året beroende på bolag.

Men den som samlar alla sina försäkringar i ett och samma bolag får oftast rabatt vilket gör att det ändå kan löna sig att ta sitt ”vanliga” försäkringsbolag.

Villkor varierar

För att krångla till det ytterligare så varierar också villkoren mellan olika försäkringar. Hur länge gäller till exempel maskinskadedelen? Får man betala självrisk vid stenskott eller inte?

Med andra ord kan det vara bra att förutom pris också jämföra villkor om det är någon del som är speciellt viktig för just dig.

Som hjälp kan du använda Konsumenternas försäkringsbyrås betygsättning av bilförsäkringarnas villkor. Du hittar jämförelsen här.

Här nedan kan du mata in uppgifter om dig och ditt fordon och direkt få fram prisförslag från olika försäkringsbolag: