Spanska räntor på rekordnivåer

Publicerad 2012-07-23 10:23

Skuldkrisen Farhågor om att Europas skuldkris eskalerar får investerare att fly allt vad riskfyllda tillgångar heter. Till den uppblossande oron för de spanska regionernas finanser kommer också en återuppväckt skepsis till Greklands möjligheter att stanna kvar i eurosamarbetet.

Marknadsräntor fortsätter att slå ny topp- och bottenrekord. Den spanska tioåriga statsobligationsräntan stiger kraftigt och nådde den högsta nivån någonsin under eurosamarbetet, 7,53 procent. Italienska räntor stiger likaså kraftigt.

Samtidigt fortsätter räntorna i säkrare länder att sjunka till nya rekordlåga nivåer, bland annat den amerikanska tioårsräntan. På valutamarknaden har euron försvagats på bred front.

Svenska marknadsräntor sjunker 1-3 punkter och några minuter efter öppning är den tioåriga statsobligationsräntan ned 3 punkter till 1,18 procent. Den tyska tioårsräntan sjunker 2 punkter till 1,14 procent.

”Som så många andra gånger under de senaste dryga två åren har marknaden påmints om hur bräckligt varje rally är och hur de europeiska landminorna finns kvar och är redo att detonera när som helst”, sade Cameron Peacock, analytiker vid IG Markets, till Reuters.

Oron för att Spanien också kommer att tvingas söka ett fullskaligt stödpaket ökade efter att Valencia på fredag eftermiddag blev den första regionen att söka stöd ur den spanska regeringens nyinrättade fond för finansiellt ansträngda regioner. Valencia ska söka stöd på över 2 miljarder euro.

Samtidigt har Grekland åter kommit upp på radarn igen lagom till dess att inspektörerna från de internationella långivarna i trojkan (EU/IMF/ECB) på tisdagen ska påbörja sin nästa utvärdering av hur Grekland har uppfyllt villkoren i stödprogrammet.

Tyska veckomagasinet Der Spiegel skrev i helgen, med hänvisning till EU-källor, att IMF kommer att stoppa utbetalningen av ytterligare stöd till Grekland, vilket skulle kunna innebära att Greklands pengar tar slut i september.

Enligt tidningens uppgifter står det redan nu klart för trojkan att Grekland inte kommer att kunna nå målet om att sänka statsskulden till 120 procent av BNP till år 2020. Skulle Grekland missa målet krävs stöd om ytterligare 10-50 miljarder euro, något som vare sig IMF och ett antal euroländer ska vara beredda till.