Kommentar Trots nedgången efter dagens delårsrapport finns det hopp om bättring för Elekta. Bolagets stora framtidshopp – den nya linjäracceleratorn Unity – väntas få ett USA-godkännande före årsskiftet, vilket kan markera en startpunkt för en bättre orderingång nästa år.

Medicintekniska bolaget Elekta har slitit sina aktieägare mellan hopp och förtvivlan under senare år – och aktien har upplevt stora svängningar. Den som tajmat sina köp rätt har kunnat göra goda vinster, men om det blivit fel tidpunkt för köpen så har förlusterna blivit stora även om de naturligtvis kan vara orealiserade än så länge.

I år har optimismen varit stor eftersom bolaget har fått fram nya produkter och först och främst fått ett godkännande i Europa för Unity där de stora förhoppningarna finns för framtiden. Därför steg aktien med som mest nära 100 procent där den toppade strax över 130 kr i somras.

Därefter har dock optimismen svalnat tillsammans med vinsthemtagningar och dagens rapport har inte hjälpt till. Till att börja med sjönk kursen med över 6 procent, men har vid lunchtid återhämtat mer än hälften av nedgången.

För kvartalet i sig är inte så dåligt även om vinsten på ebita-nivå blev 601 miljoner kr mot analytikernas förväntningar på 612. Även orderingången var något under förväntan – den låg på 3 670 miljoner kr under kvartalet mot förväntade 3 766.

Som synes är det dock inte stora avvikelser mot marknadens förväntningar, vilket också avspeglas i dagens ryckiga kursutveckling. Och intäkterna blev faktiskt bättre än väntat, eller 3 330 miljoner kr mot väntade 3 212.

Vd Richard Hausmann uttrycker också optimism om Unitys närmaste framtid där bolaget väntar sig att få ett godkännande i USA före årsskiftet. Tidigare har bolaget fått 32 ordrar på Unity och målet är att få 75 fram till och med första halvåret 2020. Varje sålt Unity-system innebär en intäkt på mellan 8-10 miljoner dollar, vilket innebär att produkten kommer att bli en viktig motor för framtida tillväxt i Elekta.

I samband med Elektas kapitalmarknadsdag var Hausmann också så pass positiv till Unitys framtidsmöjligheter att han såg goda chanser att överträffa målet med 75 sålda enheter. Bolagets totala mål för omsättningen är att öka den med 8-10 procent årligen och investmentbanken UBS som tidigare misstrott Elektas tillväxtmöjligheter har nyligen höjt sin rekommendation till köp och tror att bolaget kommer kunna infria sina mål med Unity.

Det handlar dock inte bara om att få godkännande i USA utan även om att sälja mer i Kina där Elekta är marknadsledande. Landet ska göra omfattande strålterapiinvesteringar närmaste åren och enligt en analys från Nordea kan det handla om den största upphandlingen hittills med ett värde över 20 miljarder kr.

Det finns alltså gott om spännande triggers i Elekta både i närtid och under kommande år. I ett bättre börssentiment kan därför aktien rekylera upp igen även om en hel del av framtida tillväxt redan är diskonterade i dagens kursnivåer.

Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Affär
Stillfront i jätteaffärBetalas delvis med nyemitterade aktier
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Foto: istockphoto
Asien
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Wall Street
Volatil tisdag på Wall Street
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Börsen
Stark tisdag på börsen
Aktie
Mystiskt kursfall i Clas Ohlson
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
11/12
Trading Direkt: Bud på Ahlsell och turerna kring Brexit
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Bud
Storägare lägger bud på AhlsellBudpremie på över 30 procent
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Redeye sänker Starbreeze till 40 öre
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Allt fler högutdelare efter kursfallen
Krönika
Hernhag: Min mentala strutsmodell
Analys
Carnegie: H&M-aktiens återhämtning högst överdriven
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg ser 100 procentig uppsida i Dometic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Deutsche Bank: Astra Zeneca favorit i sektorn"Top pick" inför 2019
Aktietips
Tre heta köptipsOch fyra aktier du kan vara utan
Aktietips
DI ser köpläge i en av börsens säkraste aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Allt svalare förväntningar på bopriserna
Spara
Här är aktörerna som höjt sparräntorna
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Aktie
Ikeasfären fortsätter att öka i H&M