Kommentar Trots nedgången efter dagens delårsrapport finns det hopp om bättring för Elekta. Bolagets stora framtidshopp – den nya linjäracceleratorn Unity – väntas få ett USA-godkännande före årsskiftet, vilket kan markera en startpunkt för en bättre orderingång nästa år.

Medicintekniska bolaget Elekta har slitit sina aktieägare mellan hopp och förtvivlan under senare år – och aktien har upplevt stora svängningar. Den som tajmat sina köp rätt har kunnat göra goda vinster, men om det blivit fel tidpunkt för köpen så har förlusterna blivit stora även om de naturligtvis kan vara orealiserade än så länge.

I år har optimismen varit stor eftersom bolaget har fått fram nya produkter och först och främst fått ett godkännande i Europa för Unity där de stora förhoppningarna finns för framtiden. Därför steg aktien med som mest nära 100 procent där den toppade strax över 130 kr i somras.

Därefter har dock optimismen svalnat tillsammans med vinsthemtagningar och dagens rapport har inte hjälpt till. Till att börja med sjönk kursen med över 6 procent, men har vid lunchtid återhämtat mer än hälften av nedgången.

För kvartalet i sig är inte så dåligt även om vinsten på ebita-nivå blev 601 miljoner kr mot analytikernas förväntningar på 612. Även orderingången var något under förväntan – den låg på 3 670 miljoner kr under kvartalet mot förväntade 3 766.

Som synes är det dock inte stora avvikelser mot marknadens förväntningar, vilket också avspeglas i dagens ryckiga kursutveckling. Och intäkterna blev faktiskt bättre än väntat, eller 3 330 miljoner kr mot väntade 3 212.

Vd Richard Hausmann uttrycker också optimism om Unitys närmaste framtid där bolaget väntar sig att få ett godkännande i USA före årsskiftet. Tidigare har bolaget fått 32 ordrar på Unity och målet är att få 75 fram till och med första halvåret 2020. Varje sålt Unity-system innebär en intäkt på mellan 8-10 miljoner dollar, vilket innebär att produkten kommer att bli en viktig motor för framtida tillväxt i Elekta.

I samband med Elektas kapitalmarknadsdag var Hausmann också så pass positiv till Unitys framtidsmöjligheter att han såg goda chanser att överträffa målet med 75 sålda enheter. Bolagets totala mål för omsättningen är att öka den med 8-10 procent årligen och investmentbanken UBS som tidigare misstrott Elektas tillväxtmöjligheter har nyligen höjt sin rekommendation till köp och tror att bolaget kommer kunna infria sina mål med Unity.

Det handlar dock inte bara om att få godkännande i USA utan även om att sälja mer i Kina där Elekta är marknadsledande. Landet ska göra omfattande strålterapiinvesteringar närmaste åren och enligt en analys från Nordea kan det handla om den största upphandlingen hittills med ett värde över 20 miljarder kr.

Det finns alltså gott om spännande triggers i Elekta både i närtid och under kommande år. I ett bättre börssentiment kan därför aktien rekylera upp igen även om en hel del av framtida tillväxt redan är diskonterade i dagens kursnivåer.

ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Analys
Analys: Behåller köprådet på Swedbank
Börsen
Uppåt för åttonde dagen i radSwedbanks största fall på tio år
Foto: Erik Simander/TT
Swedbank
Nasdaq stänger derivathandeln kring Swedbank efter aktieraset
Foto: Rickard Kilström
Analys
DNB: Holländsk oro grumlar stark Betsson-rapport
Bank
SVT: Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt
Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Aktie
Ahlsell avnoteras 6 mars
Foto: istockphoto
Rapport
Sobi klart bättre än väntat – men aktien backar på börsen
Aktie
Ericsson tillerkänns 580 miljoner av indiska högsta domstolen
Rapport
Kycklingföretaget höjde resultatetFöreslår höjd utdelning
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat av SBB
Aktie
Norwegian: Storägaren säljer 10,4 miljoner teckningsrätter
Reporäntan
Ingves tror på fler räntehöjningar trots svag inflation
Gästkrönika
Rådgivaren: Därför ska du inte binda boräntan
Bank
Danske lämnar Ryssland och Baltikum
Resa
Tusenlappar att spara på flygbolagens bisarra prissättningMen i värsta fall blir du stämd
Foto: Hanna Franzén/TT
Reporäntan
SEB: Nästa räntehöjning först i april 2020
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
Lägre inflation än väntat – kronan sjunker kraftigt mot euron
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bankkort
Swedbank höjer valutaväxlingspåslaget på bankkort
Analys
Pareto förutspår risker i verkstaden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bostadsbyggande starkare än väntat
19/2
Trading Direkt: Bostadsmarknaden och Lundin Mining