Kommentar Trots nedgången efter dagens delårsrapport finns det hopp om bättring för Elekta. Bolagets stora framtidshopp – den nya linjäracceleratorn Unity – väntas få ett USA-godkännande före årsskiftet, vilket kan markera en startpunkt för en bättre orderingång nästa år.

Medicintekniska bolaget Elekta har slitit sina aktieägare mellan hopp och förtvivlan under senare år – och aktien har upplevt stora svängningar. Den som tajmat sina köp rätt har kunnat göra goda vinster, men om det blivit fel tidpunkt för köpen så har förlusterna blivit stora även om de naturligtvis kan vara orealiserade än så länge.

I år har optimismen varit stor eftersom bolaget har fått fram nya produkter och först och främst fått ett godkännande i Europa för Unity där de stora förhoppningarna finns för framtiden. Därför steg aktien med som mest nära 100 procent där den toppade strax över 130 kr i somras.

Därefter har dock optimismen svalnat tillsammans med vinsthemtagningar och dagens rapport har inte hjälpt till. Till att börja med sjönk kursen med över 6 procent, men har vid lunchtid återhämtat mer än hälften av nedgången.

För kvartalet i sig är inte så dåligt även om vinsten på ebita-nivå blev 601 miljoner kr mot analytikernas förväntningar på 612. Även orderingången var något under förväntan – den låg på 3 670 miljoner kr under kvartalet mot förväntade 3 766.

Som synes är det dock inte stora avvikelser mot marknadens förväntningar, vilket också avspeglas i dagens ryckiga kursutveckling. Och intäkterna blev faktiskt bättre än väntat, eller 3 330 miljoner kr mot väntade 3 212.

Vd Richard Hausmann uttrycker också optimism om Unitys närmaste framtid där bolaget väntar sig att få ett godkännande i USA före årsskiftet. Tidigare har bolaget fått 32 ordrar på Unity och målet är att få 75 fram till och med första halvåret 2020. Varje sålt Unity-system innebär en intäkt på mellan 8-10 miljoner dollar, vilket innebär att produkten kommer att bli en viktig motor för framtida tillväxt i Elekta.

I samband med Elektas kapitalmarknadsdag var Hausmann också så pass positiv till Unitys framtidsmöjligheter att han såg goda chanser att överträffa målet med 75 sålda enheter. Bolagets totala mål för omsättningen är att öka den med 8-10 procent årligen och investmentbanken UBS som tidigare misstrott Elektas tillväxtmöjligheter har nyligen höjt sin rekommendation till köp och tror att bolaget kommer kunna infria sina mål med Unity.

Det handlar dock inte bara om att få godkännande i USA utan även om att sälja mer i Kina där Elekta är marknadsledande. Landet ska göra omfattande strålterapiinvesteringar närmaste åren och enligt en analys från Nordea kan det handla om den största upphandlingen hittills med ett värde över 20 miljarder kr.

Det finns alltså gott om spännande triggers i Elekta både i närtid och under kommande år. I ett bättre börssentiment kan därför aktien rekylera upp igen även om en hel del av framtida tillväxt redan är diskonterade i dagens kursnivåer.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde