Spaniens nödlösning underkänns

Publicerad 2012-05-30 07:56

Den spanska planen att rekapitalisera Bankia genom att indirekt avtappa ECB på kontanter avvisades rättframt av ECB. Det uppger EU-källor enligt Financial Times. SEB räknar med att Spanien snart kommer behöva stöd från ECB/IMF.

Nyheten om ECB:s avvisande kommer samtidigt som Spanien står inför förhöjda lånekostnader, försök att övertyga investerare att de kan begränsa problemen i banksektorn som tyngs av 180 miljarder euro i dåliga fastighetslån och då centralbankschefen uppgett att han avgår i förtid.

Den spanska regeringen hade i helgen luftat den okonventionella idén om att rekapitalisera Bankia genom att injicera 19 miljarder euro i form av statsobligationer i bankens moderbolag, obligationer som sedan skulle kunna förvandlas till kontanter i ECB:s tremånadersrepa, vilket skulle göra att
Spanien kunde undvika att gå till marknaden med nya obligationsemissioner.

Enligt EU-företrädare meddelade ECB den spanska regeringen att en ordentlig kapitalinjektion krävdes för Bankia och att deras planer riskerade att bryta mot EU:s förbud mot ”monetär finansiering”, det vill säga att centralbanken ger medel till staterna.

SEB kommenterar det spanska agerandet i ett nyhetsbrev med att regeringen nu försöker med okonventionella metoder för att hålla nere upplåningen och uppåttrycket på räntan. 

SEB:s bedömning är dock att Spanien kommer att behöva ett riktat stödpaket från ECB/IMF på runt 150 miljarder euro för att stabilisera banksystemet.

Det som sker nu ska ses som en del i ett förhandlingsspel där Spanien vill att ECB tar ett större ansvar för att förbättra staternas upplåningsmöjligheter och att ESM används för direkt bankstöd, menar SEB.