Investera Spaniens växande lista över risker börjar göra investerare nervösa och landet håller på att ta över Italiens roll som "Europas paria".

Den tilltagande oron på marknaden syns i räntespreaden mellan Spaniens och Italiens obligationsräntor, som nu närmar sig rekordlåga nivåer med ett gap som är det minsta på mer än två år.

Förra månaden rekommenderade Citigroup, enligt Bloomberg News, sina kunder att sälja spanska statsobligationer och köpa portugisiska, och hänvisade till finanspolitisk oro, förnyade separatistspänningar i Katalonien och utsikterna för ett sänkt kreditbetyg efter att S&P Global Rating sänkt landets utsikter till negativa.

Samtidigt är utvecklingen för landets benchmarkindex för aktiehandeln hittills i år den klart sämsta bland kontinentens stora index.

Kärnan bakom det hela är en av de kraftigaste återkomsterna av coronaviruspandemin i Europa, vilket har väckt farhågor om att landets ekonomiska ras kommer att bli djupare än i resten av regionen. Spaniens ”sklerotiska” ekonomi och vad centralbankschefen Pablo Hernandez de Cos har kallat en ”dysfunktionell” arbetsmarknad förstärker bara dessa problem.

ECB ger stöd genom sitt obligationsköpsprogram, vilket dämpar slaget från de allt mörkare utsikterna. Men takten i dess köp har dämpats de senaste månaderna, vilket gjort obligationsmarknaden känslig för en avförsäljning, enligt Jan von Gerich, chefsstrateg på Nordea.

”De har verkligen mer än sin rättvisa andel av utmaningar just nu. Den största risken på kort sikt är om det uppstår riskaversion som kan sätta uppåtpress på spreadarna, och ECB är långsamma med att reagera med sina köp”, sade von Gerich till Bloomberg News.

Resultatet av allt detta tumult är att spanska aktier börjar se billiga ut. IBEX 35 har fallit nästan 30 procent under 2020 och estimaten för vinst per aktie har halverats. Banker har gått speciellt dåligt på grund av att de låga räntorna pressar marginalerna och ECB:s förbud mot utdelningar.

”Italien och Spanien finns bland de billigaste marknaderna globalt”, skrev Mislav Matejka, strateg på JPMorgan Chase & Co, i ett kundbrev den 5 oktober. Han tillade att deras utveckling beror på hur det går för perifera spreadar och banker.

Motvindarna har också satt fart på de politiska spänningarna i landet, med ett dödläge i Katalonien som potentiellt kan förhindra förhandlingar om budgeten för 2021. Tyska politiker ser också på den övergripande situationen i Spanien med växande oro, inte minst hur dåligt landet har hanterat pandemin.

Samtidigt som problemen tilltar i Spanien har de lättat något i Italien efter att premiärminister Guiseppe Contes regering förra månaden lyckades avvärja en utmaning från oppositionsrivalen Matteo Salvini i de regionala valen.

Italien ser också ut att bli den största mottagaren av EU:s återhämtningsfond och kommer, enligt Citi, att återta den BNP-nivå landet hade 2019 under 2023.

Spaniens ekonomi väntas ta längre tid på sig att komma igen, till 2024.

”Detta sätter fokus på bristen på reformmomentum, där ingen budget har godkänts sedan 2018 under center-vänsterregeringen som är i minoritet”, skrev Citis chefstrateg Aman Bansal.

Bild: spreaden mellan italiensk och spansk tioåring

image

 

Placera
Landeborn: Räkna med volatilitet men inga stora börsras
Börsen
Bred uppgång inledde novemberbörsen
Aktier
Månadens bästa och sämsta aktier
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Ordentliga uppgångar inleder valveckan
Skatt
Skatteverket befarar rusning till omprövning av deklaration
Foto: Shutterstock
Pandemin
Snart 800 stängda H&M-butiker
Foto: Shutterstock
Elpriset
I natt var det negativa elpriser i hela landet
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Stefan Persson ökar ännu mer i H&M
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Pressbild
Pareto: Arjos mål "lite för försiktiga"
Krönika
Hernhag: Fortsatt läge att ha en coronasäkrad portfölj
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Placera
Tele2 in i Paretos svenska portföljPlockar ut Lundin Mining som gått starkt
Aktie
Volvo i miljardaffär med Daimler
Foto: istockphoto
Råvaror
Pandemin sänker oljepriserna i Europa
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch fyra du kan strunta i
Aktietips
AFV: Två aktier som får köpstämpel
Aktie
DI: Sweco välskött men orimligt värderadTidningen rekommenderar sälj
Asien
Stark statistik lyfter Asiens börser
Krönika
Lundkvist: Därför är USA-valet viktigare för Europa än för Kina
Aktiechatt
Hernhag: Fyra långsiktiga miljöfavoriterOch tre intressanta tillväxtaktier
Placera
Chefsstrategen: Nordea sänker IT till neutralLyfter kraftförsörjning från undervikt till neutral
Aktier
Här är månadens favoritaktier
30/10
Trading Direkt: Olavis strategi under börsturbulensen
Sektor
Lägre förluster än väntat för amerikanska oljejättar
Analyser
Här är fredagens aktierekar