Kina Världens största fondbolag Blackrocks drag att börja erbjuda finansiella produkter i Kina är ett tragiskt misstag, enligt en debattartikel i Wall Street Journal signerad finansmannen George Soros.

”Misstaget” att erbjuda finansiella produkter i Kina kommer troligtvis bli en betungande flopp för så väl Blackrocks egna kunder som för USA:s och världens demokratiers säkerhet, menar finansmannen.

”Att hälla in miljardvis med dollar i Kina just nu är ett haveri. Kina och USA strider i varsin skyttegrav i ett krig mellan två olika sätt att regera världen: Med förtryck eller med demokrati”, skriver finansmannen.

Det var under augusti som Blackrock började erbjuda investeringsprodukter i Kina, två månader efter att firman blivit det första helt utlandsägda fondbolaget att få bedriva verksamhet i landets gigantiska finanssystem som ett led i Kinas planerade liberalisering och öppning av marknader.

George Soros tar i sin debattartikel utgångspunkt i den hårda ekonomiskt repressiva linje som stakats ut av Kinas president Xi Jinping de senaste månaderna. En mängd ”marknadshämmande inskränkningar” har lagts fram och i ett tidigare debattinlägg för tidningen skrev George Soros att den kinesiske presidenten är ”den just nu farligaste fienden för världens öppna samhällen”.

Nu menar han att Blackrock helt missbedömt Kinas politiska administration. George Soros syn på saken är att de kinesiska bolagen nu allt mer tydligt blott är ”enpartistatens verktyg”.

De senaste månadernas regulatoriska åtstramning har särskilt drabbat marknadsdominanta techbolag och inneburit att hela sektorer stängts ned och flera uppmärksammade grundare och finansmän har plötsligt klivit åt sidan i storbolag som techkonglomeratet Alibaba, e-handlaren JD.com och Tiktok-ägaren Bytedance.

Fondchefen Mark Mobius, som är en veteran i fråga om investeringar i utvecklingsmarknader, kommer dock fram till helt andra slutsatser än George Soros. Han menar i stället att Pekings krafttag varit ganska positiva.

”Kina rör sig mot ett rättvist regelverk som försöker skapa en jämn spelplan. Det gör att Kina blir säkrare för investerare, även utländska sådana. Jag förstår inte vad George Soros menar”, sade han i en intervju med Bloomberg TV på tisdagen.

Under morgonen inledde Blackrock Investment Institute bevakning av kinesiska tillgångar med rekommendationen neutral för kinesiska aktier men övervikt för kinesiska statspapper.

Bedömningen markerar att Kina nu betraktas som ett särskilt investeringsbeslut hos Blackrocks analytiker, separerat från tillväxtmarknader och utvecklade marknader, till följd av sådant som den betydelse landet har för världsekonomins utveckling.