Sommarens bästa aktier

Publicerad 2013-06-07 09:07

Aktietips Spararna har fått uppleva flera somrar med frossa på börsen. Samtidigt sticker flera aktier ut genom att gång på gång skina upp under juni, juli och augusti. Här är de bästa valen sett i backspegeln.

Sommarmånaderna juni, juli och augusti bjuder inte sällan på lågtryck på börsen. Under de sex senaste somrarna har börsen fallit under tre, skriver tidningen Dagens Industri.

Men vissa bolag överraskar nästan alltid positivt. Enligt DI:s analys har strålterapibolaget Elekta, investmentbolaget Investor och krigsmaterielkoncernen Saab slagit index under åtta av de tio senaste somrarna. Nästan lika bra facit har fastighetstrion Castellum, Fabege och Hufvudstaden samt investmentbolaget Lundbergs och mediekoncernen MTG, som slagit index sju av tio år.

Den viktigaste bolagshändelsen under de varmaste månaderna är ofta halvårsrapporten. Här har storbanken SEB varit pålitligast med att överraska positivt, med sex halvårsrapporter i rad som varit bättre än väntat. När det gäller att inte underskrida analytikernas förväntningar sticker bilsäkerhetsföretaget Autoliv och MTG ut som de säkraste korten.

DI:s slutsats är att den sistnämnda aktien är det bästa sommarvalet. MTG tillhör även bolagen som oftast fått uppjusterad resultatprognos av analytikerna under de tio senaste somrarna.

”Mediebolaget är ensamt om att finnas högt uppe på samtliga tre topplistor”, skriver tidningen.