På onsdagen meddelades att Sobi förvärvar preparatet emapalumab och relaterade tillgångar från Novimmune för 515 miljoner schweizerfranc, motsvarande cirka 4.897 miljoner kronor.
Förvärvet innebär att det tidigare kommunicerade licensavtalet med Novimmune kommer att ersättas av detta avtal. Av köpeskillingen ovan har 400 miljoner schweizerfranc åtagits enligt det tidigare exklusiva licensavtalet för emapalumab.
Genom förvärvet av emapalumab får Sobi tillgång till alla tillgångar relaterade till emapalumab inklusive medarbetare som arbetar med klinisk och biofarmaceutisk utveckling av preparatet, samt en option till de gemensamma finansiella rättigheterna till NI-1701 och NI-1801, två produktkandidater inom immunonkologi.
Vidare får Sobi en så kallad priority review voucher (PRV) inom den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s program för en prioriterad granskningsprocess.
Förvärvet förväntas inte ha någon påverkan på resultatet 2019 och förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2019, förutsatt erhållande av sedvanliga godkännanden från berörda konkurrensmyndigheter.
Förvärvet är skuldfinansierat med nya banklån via BNP Paribas, Danske Bank, Skandinaviska Enskilda Banken och Svenska Handelsbanken.
”Förvärvet av emapalumab och relaterade tillgångar är ett viktigt steg i Sobis transformation att bli en global ledare inom sällsynta sjukdomar”, säger Guido Oelkers, vd på Sobi.
Emapalumab är en human monoklonal antikropp som binder till och neutraliserar gammainterferon. I USA är emapalumab godkänt för pediatriska och vuxna patienter med primär hemofagocyterande lymfohistiocytos (HLH) där sjukdomen är återkommande eller fortskridande, som inte svarar på eller är intoleranta mot konventionell HLH-behandling.
Sobi förvärvade de globala rättigheterna till emapalumab från Novimmune genom ett exklusivt licensavtal som tillkännagavs i juli 2018 vars avtal nu alltså ersätts med detta avtal.
Gör omorganisation efter förvärvet
Efter tillkännagivande av förvärvet av emapalumab med relaterade tillgång avser Sobi att genomföra en omorganisation för att öka fokus av resurser inom FoU till att stödja de två terapiområdena Haematology och Immunology.
Den nya inriktningen kan komma att frigöra 200-300 miljoner kronor på årsbasis 2020 för att möjliggöra återinvesteringar i utvecklingsprojekt i sen fas. Under 2019 tillkommer kostnader om cirka 100-200 miljoner kronor för omstrukturering och övertalighet om cirka 90 tjänster.
Utsikterna för 2019, exklusive kostnader för omstrukturering, är oförändrade, skriver Sobi.
Sobis framtida fokus är att bygga en forsknings- och utvecklingsportfölj genom fortsatt utveckling av tillgångar inom kärnområden samt förvärv av lovande produktkandidater i sen fas. För att stödja detta kommer Sobi att etablera två kompetenscentrum – för hematologi i Sverige och för immunologi i Schweiz.
Sobi har också för avsikt att avsluta verksamheten inom tidig forskning samt partnerprogram inom FoU som ligger utanför kärnverksamheten. Detta betyder att Sobi har för avsikt att avyttra SOBI006-projektet och SOBI003-projektet, heter det.