Roche-problem får Sobis aktie att stiga

Publicerad 2016-11-03 10:31

Aktier Sobis aktie steg under torsdagens förmiddagshandel efter att Roches blödarsjukakandidat ACE910 i fas 3 drabbats av vissa bakslag. Det framgår av analytikerkommentarer.

Carnegie skriver i en kommentar att Roche har bekräftat att fyra fall av allvarliga händelser ägt rum i fas 3-studien.

Investmentbanken skriver vidare att studien ska fortsätta men att risken för försening eller rent av misslyckande har ökat.

Carnegie har räknat med att ACE910 successivt ska konkurrera ut Sobis blödarsjukabehandling Elocta efter år 2020 och att en försening eller ett misslyckande kring Roche-kandidaten därmed skulle innebära en betydande positiv inverkan på Sobi-aktien.

Swedbank Markets påpekar i en kommentar att Roche-bakslaget även är gynnsamt för Novo Nordisk vars blödarsjukabehandling NovoSeven har en väntad försäljning på över 9 miljarder danska kronor i år enligt banken.

”Tidigare var det väntat att ACE910 skulle nå marknaden 2018 och slå ut merparten av NovoSevens försäljning omedelbart. Den ökade osäkerheten för ACE910 minskar potentiellt såklart Novo Nordisks motvind från 2018 och får det danska läkemedelsbolagets utsikter på medellång sikt att framstå som ännu mer försiktigt tilltagna”.

Vid 10.15-tiden på torsdagen hade Sobis aktie stigit med 7,5 procent på Stockholmsbörsen medan Novo Nordisk var upp närmare 1 procent på Köpenhamnsbörsen.