Aktier Småspararna trotsade bankoron i mars och fyllde på med svenska storbanker i portföljen. Det visar månadsstatstik från nätmäklarna Avanza och Nordnet. 

Stockholmsbörsen har gjort en stark avslutning på månaden, men inför fredagens börsöppning var det breda OMXSPI-indexet alltjämt ned drygt 2 procent i mars. 

Den stora boven i dramat är bankoron i USA och Europa som skapade stor osäkerhet på världens börser.

”Mars blev en historisk börsmånad i negativ bemärkelse där kraftig oro för en systemkrasch likt den globala finanskrisen 2008 blossade upp i rekordfart”, säger nätmäklaren Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en kommentar.

Bankoron skrämde däremot inte småspararna, som i stället passade på att öka exponeringen mot sektorn i sina portföljer. Hos Avanza tar samtliga storbanker på Stockholmsbörsens plats i köptoppen (se tabell längre ned). 

”Det går inte att ta miste på den röda tråden bland aktierna som favoriseras i mars. Det är en solklar omvänd bankrun där aktiespararna frossar i aktier som sjunkit kraftigt på grund av den senaste tidens oro”, kommenterar Nicklas Andersson och tillägger att ”varannan köpkrona” investerades i banksektorn under månaden. 

Nordnet noterade en liknande trend.

”Turbulensen fick spararna att fiska storbanksaktier”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i en kommentar, och fortsätter:

”Förhoppningen är att paniken och oron kring banksektorn ska lägga sig i och med de räddningsinsatser som gjorts för dels de amerikanska nischbankerna, dels för Credit Suisse. Men att det uppstår problem när vi går från en lågräntemiljö med hög riskaptit till motsatsen på mycket kort tid är tydligt. Man bör vara beredd på fortsatt volatilitet.”

Stålbolaget SSAB var också populärt bland Nordnets kunder. 

”Synen på SSAB är att bolaget ligger bra positionerat på stålmarknaden. Men framför allt ligger aktien just nu på mycket höga direktavkastningsnivåer, och det uppskattas av utdelningsinvesterare”, kommenterar Frida Bratt.

I toppen av Avanzas säljlista finns några mer defensiva val, aktier som läkemedelsjätten Astra Zeneca och teleoperatören Tele2, men även nätkasinobolaget Evolution.

”Snittavkastningen för hela säljtoppen är 7 procent och det under en månad där börsen sjunker över 4 procent, så säljlistan vittnar om vinsthemtagningar för att stuva om mot bankfrossans förlorare. En omvänd bankrun helt enkelt”, säger Nicklas Andersson i en kommentar. 

Kindres och Truecaller var samtidigt de mest sålda aktierna hos Nordnet under månaden.

”I rapporten för det fjärde kvartalet visade Truecaller upp både tvärnitande tillväxt och tappad lönsamhet, och just lönsamhet är en egenskap investerare premierar just nu. Även Kindred, som brottas med lönsamhetsproblem, säljs av i mars. Spararna har uppenbarligen inte samma tålamod som tidigare”, kommenterar Frida Bratt. 

Tabell 1: Mest köpta respektive sålda aktierna hos Avanza i mars.

Mesta köpta Mest sålda
Handelsbanken A AstraZeneca
SBB B Evolution
Intrum Meta Platforms
SSAB B International Petroleum
Volvo B Africa Oil
Swedbank A NVIDIA
Investor B Tele2
Nordea Clas Ohlson
SEB A Apple
Cibus Kindred


Tabell 2:
Mest köpta respektive sålda aktierna hos Nordnet i mars.

Mest köpta Mest sålda
Handelsbanken Kindred
Investor Truecaller
SBB Africa Oil
SSAB Kambi
Intrum International Petroleum
Volvo Swedish Stirling
Swedbank Danske Bank
Nordea Clas Ohlson
Cibus Nordic Real Estate Academedia
Kinnevik Meta Platforms