Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, är tveksam till om Musks uppköp kommer att lyckas och hänvisar bland annat till att Twitters styrelse har avvisat budet.
– Elon Musks bud stöds varken av Twitters styrelse eller bolagets storägare. Vidare har styrelsen valt att införa en försvarsstrategi i form av ett ”poison pill”. Det är en försvarsstrategi som syftar till att försvåra ett fientligt övertagande. I detta fall innebär det kortfattat att bolaget kommer emittera nya aktier till samtliga befintliga aktieägare (utom den fientliga budgivaren) till ett rabatterat pris om budgivaren förvärvar mer än 15 procent av bolagets aktier utan styrelsens godkännande, säger han.
Både Avanzas och Nordnets privatkunder verkar dock lägga sina pengar på den excentriske Elon Musk.
– Twitter har i dagsläget 3 699 ägare hos oss, en siffra som ökat rejält sedan Elon Musks köp av 9,1 procent av aktierna i bolaget. I inledningen av året hade aktien 1 308 ägare och den siffran hade minskat marginellt fram till beskedet 4 april om Elons köp. Sedan dess har ägarbasen nästan tredubblats, säger Nicklas Andersson.
Spararna har strömmat till Twitter även hos Nordnet, berättar nätmäklarens sparekonom, Frida Bratt. I dag äger 2 400 sparare aktier i Twitter via Nordnet.
– Det är en ökning från låga nivåer, Twitter har tidigare inte varit en populär aktie bland spararna. Men nu är ökningen i antalet ägare stor på bara en månad. Aktien är den elfte mest nettoköpta aktien på Nordnets plattform i april, och det gäller alltså en aktie som aldrig brukar slå sig in i på topplistan över varken mest handlade aktier eller mest nettoköpta, säger Frida Bratt.
– Så man kan lugnt säga att många sparare tror stenhårt på Musk och gärna tar rygg på honom. För en del privatsparare, särskilt de som ägt Tesla under lång tid, är Musk närmast en ikon, fortsätter hon.
Även Frida Bratt är osäker på om budet går igenom.
– Det faktum att kursen ligger under budet tyder ju på att marknaden tror att budet kommer avvisas, säger hon.
Hur bör man agera som svensk aktieägare?
Elon Musks fäbless för att leka katt- och råtta med marknaden via sitt eget Twitterkonto gör frågan svår att besvara, menar Nicklas Andersson.
– När nyheten kablades ut fick vi veta att investeringen skulle vara av passiv karaktär, likt innehaven i indexfonder. Dagen efter sades det att han skulle beredas plats i styrelsen, vilket ändrades kort därefter. Elon Musk har även twittrat om nya funktioner på plattformen och nu senast twittrade han under påsken ut det kryptiska budskapet ”Love me Tender”, vilket vissa tolkat som att ett högre bud kan vara förestående, säger han.
– Som svensk aktieägare bör man ta sig en funderare kring om detta är ett långsiktigt innehav i portföljen och huruvida man kan acceptera en högre volatilitet i det korta perspektivet. Det finns en hög risk för att situationen stjäl fokus i Twitters organisation samt att aktien blir en så kallad ”meme-stock”, en aktie som i stor utsträckning påverkas av kortsiktiga spekulanter och Elon Musks twittrande, säger Nicklas Andersson.