Fonder Digitalisering och hållbarhet gjorde avtryck i spararnas fondval under året. Men den allra mest köpta fonden under året hakar i en annan het spartrend, berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt. 

– Investmentbolagen är de nya folkaktierna, och deras popularitet syns i spararnas fondval, säger Frida Bratt i ett pressmeddelande.

Den mest köpta fonden är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Fonden har för övrigt varit den mest nettoköpta under varje månad i år.

– Spiltan Aktiefond Investmentbolag speglar tydligt spararnas förkärlek för investmentbolag. Här får man en exponering mot både bank och verkstad, men även mot andra tillväxtorienterade sektorer där flera av investmentbolagen har innehav. Totalt sett blir det en mix som attraherar fondspararna. Under hösten fick spararna en påminnelse om de ibland höga premierna och krympande rabatterna i flera investmentbolag, men intresset har inte avtagit trots det, säger Frida Bratt.

Techfonder rusade under 2020 men har gått lite sämre i år. Men trots detta fortsätter fondkategorin att locka.

– Fonder med fokus på ny teknik gick som tåget under fjolåret och slog sig med dunder och brak in som basinnehav i fondportföljerna. Det är inte fel, med tanke på att mångas svenskar annars ofta har en stor exponering mot bank och verkstad. Ny teknik har inte alls gått lika bra som under 2020, men många tycks se mer långsiktigt än så på sina fondinnehav, säger Frida Bratt.

Även småbolagsfonder har varit populära, berättar Frida Bratt.

– Även via många småbolagsfonder ges den exponering mot tech- och tillväxtbolag som många fondsparare vill åt, säger hon.

Däremot har spararna ratat bland annat obligationsfonder.

– Dels tror jag många sparare under våren 2020 insåg att företagsobligationsfonder innehåller samma typ av risk som aktiefonder. Dels undviks obligationsfonder eftersom centralbankerna kollektivt går mot högre räntor – vilket missgynnar obligationsfonder, säger Frida Bratt.

Mest köpta via Nordnet Mest sålda via Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Öhman Obligationsfond
Länsförsäkringar Global Indexnära BNP Paribas Energy Transition
AMF Aktiefond Småbolag Gladiator
Handelsbanken Hållbar Energi GodFond Sverige & Världen
Swedbank Robur Ny Teknik SEB Bioteknikfond
TIN Ny Teknik Carnegie Corporate Bond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära BGF World Gold
Enter Småbolagsfond IKC Global Trend
Öhman Etisk Emerging Markets Simplicity Norden
Spiltan Småbolagsfond Handelsbanken Latinamerika Tema