Så skyddar du dig mot id-kapning

Publicerad 2018-04-04 14:57

Id-kapning Allt fler får sin identitet kapad och allt fler bedrägerier genomförs med stulna identiteter. Men det finns bra sätt att skydda sig mot id-kapningar.

Konsumenter blir allt oftare lurade att logga in på sin internetbank där bedragare sedan lyckas föra över pengar till sina egna konton.

– Vissa har blivit lurade att fylla i sina bankkorts- och personuppgifter direkt i ett meddelande eller på en falsk webbsida, som kan se väldigt professionell och genuin ut, säger Fredrik Nordquist, juris på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

En annan variant av bedrägeri är att ringa från en telefon som visar upp bankens telefonnummer, men där samtalet kommer från något annat ställe.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå har de senaste åren fått ett ökat antal samtal från konsumenter som råkat ut för allt mer slipade bedragare.

Skydd i hemförsäkringen

På grund av den snabba ökningen av id-kapningar ingår numer id-skydd som standard i allt fler hemförsäkringar. I Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelse av hemförsäkringar kan du kontrollera om din försäkring innehåller id-skydd eller inte.

– Skydden innebär i första hand att försäkringsbolaget står för rådgivning och assistans med att till exempel avvisa betalningskrav och radera betalningsanmärkningar om du skulle bli utsatt för en ”obehörig handling eller ett bedrägeri som rör din personliga identitet”, alltså det som i dagligt tal kallas för id-stöld eller id-kapning, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Rättskyddet gäller oftast

– Du har också oftast rätt att använda rättsskyddet i hemförsäkringen om det blir en tvist om till exempel ett betalningskrav, säger han.

Den som drabbas av id-kapning ska omedelbart polisanmäla bedrägeriet, samt spärra samtliga id-handlingar.

Det finns också andra företag än försäkringsbolag som säljer id-skydd men oftast är det samma skydd som redan ingår i en hemförsäkring, så ta reda på vad du har så att du inte betalar i onödan för något du redan har köpt.

Obehöriga transaktioner

Om du har tappat ditt kort, glömt det någonstans eller blivit bestulen kan någon använda det för att ta ut pengar eller göra köp i butik eller på internet. Det förekommer också att kortuppgifter samlas in med hjälp av falska hemsidor eller andra tekniska lösningar.

Om du råkat ut för obehöriga transaktioner är huvudregeln att du inte är betalningsskyldig för dem. Bara om du varit grovt oaktsam riskerar du att själv behöva stå för det obehöriga uttaget.

På webbplatsen DinSäkerhet.se som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns det bra information om hur du minskar risken för att bli id-kapad.