Cybersäkerhet När du äntligen går på semester och kopplar av finns det en grupp personer som är inne i sin högsäsong. Hackare, eller cyberkriminella, har fullt upp med att lura avslappnade och semesterlediga, var de än befinner sig.

Numera tar de flesta svenskar med sig både surfplatta och dator på semestern. Självklart bär vi även med oss våra mobiler. Inför en semesterresa med datorer behöver du kontrollera hur säkra datorer, paddor och mobiler egentligen är.

– Det är svårt att föreställa sig hur ett online-bedrägeri kan förstöra semestern och därför missar många att skydda sig. När man befinner sig på semester slappnar man av och oroar sig mindre, därför kan det dessutom ta längre tid innan man märker en eventuell attack, vilket i sin tur ger brottslingar ännu mer tid att tömma exempelvis ett bankkonto, säger Bogdan Botezatu, senior e-hotsanalytiker på IT-säkerhetsbolaget Bitdefender.

Bolaget övervakar regelbundet IT-brottslingar och sommaren har visat sig vara en av de mest trafikerade tiderna på året. Turister är attraktiva mål för cyberkriminella och det finns många anledningar till varför det är så.

Bitdefender ger därför tio tips som rustar oss mot attacker under semestern, en sorts guide till digital säkerhet på resan. Här är fem tips på vad du kan göra före avresan, och fem tips på hur du bör tänka och agera under själva resan:

FÖRE AVRESAN:

  1. Håll dina enheter uppdaterade. Cyberkriminella håller på under flera år för att hitta kryphål i digitala program som de sedan använder för att få tillgång till dina enheter. Kryphålen fixas ofta av de drabbade företagen men om du inte uppdaterar programmet eller appen kan inkräktaren fortfarande ha en tillgång till din enhet.
  2. Starka lösenord. Om du är slarvig med att bygga ditt lösenord går det fortare för hackare att gissa rätt. Cyberkriminella kommer försöka få tag på dina privata uppgifter, men om de har nycklarna till dörren behöver de inte sparka in den. Var därför säker på att du har ett starkt lösenord.
  3. Säkerhetskopiera dina data. Säkerhetskopiera, antingen i molnet eller på en fysisk hårddisk. Om du blir utsatt för en ransomware-attack har du fortfarande tillgång till dina filer utan att behöva betala hackaren.
  4. Skaffa VPN-lösning. När du surfar på offentliga wifi-nätverk medan du är på semester är det viktigt att du har en VPN-lösning på din bärbara dator, surfplatta och smartphone. Det hjälper till att hålla din surfaktivitet borta från fel människor samtidigt som dina online-transaktioner blir säkra. Skaffa det före avgång och vänta inte tills du redan är på din destination.
  5. Installera program för cybersäkerhet. De flesta konsumenter har anti-malware, anti-spyware och anti-spam installerat på sin dator. Men smartphones och surfplattor är ofta försummade, trots att de fortfarande hotas av virus och trojanska hästar. Förnuft kommer att ta dig långt när det gäller att undvika dessa, men om hackare väljer att attackera behöver du en effektiv sköld för att hålla dem från dina enheter.

UNDER RESAN

  1. Inaktivera automatisk anslutning till wifi. Se till att din bärbara dator, surfplatta och smartphone inte automatiskt kopplar till ett öppet wifi-nätverk.
  2. Undvik online-transaktioner och shopping. Som en tumregel bör du undvika att komma åt ditt bankkonto eller handla online när du är ansluten till ett öppet, offentligt wifi-nätverk när du är på semester. Om du måste komma åt dem, skapa ett program med en säker anslutning. Shoppingsajter och liknande bör alltid börja med https:// och det ska finnas ett grönt hänglås intill det, vilket signalerar en säker anslutning.
  3. Bedrägeri-appar. Kommer du till ett annat land, vill du ofta hitta bra restauranger eller andra intressanta platser. Var försiktig när du laddar ner appar som du inte är bekant med. Detta hjälper till att hålla din personliga information säker.
  4. Var försiktig när du surfar på nätet. Om möjligt, stanna på webbplatser du är bekant med när du surfar i utlandet. Använd sunt förnuft innan du klickar på en ny länk eller trycker på nedladdning. Bedrägeri-sajter och skadliga länkar är de vanligaste källorna till ransomware-attacker.
  5. Bedrägerinätverk. Se till att bara logga in på legitima wifi-nätverk när du befinner dig på hotell, kaféer eller till och med flygplatser. Fråga efter det exakta namnet på nätverket, se till att du inte ansluter till ett nätverk som ställts in av en hackare. Om möjligt, fråga wifi-leverantören om det faktiska namnet på nätverket och rapportera eventuella misstänkta fall.
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Uppåt på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris Johnson
Asien
Optimism i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Bred uppgång på Wall Street
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas