Skräcksiffror från Pensionsmyndigheten – så många riskerar dubbelbeskattning

Publicerad 2015-12-03 10:05

Pension En tredjedel av de som pensionssparar privat har missat att avdragsrätten för pensionssparande helt försvinner vid årsskiftet. Det visar siffror från Pensionsmyndigheten.

Enligt myndighetens undersökning så känner nästan hälften av svenskarna inte till att avdraget för privat pensionssparande helt försvinner vid årsskiftet.

Av de som faktiskt pensionssparar så har 31 procent missat detta och hela sex av tio uppger att de inte har vidtagit några åtgärder eller att de inte vet om det vidtagit någon åtgärd.

– Det är oroande att så pass många uppger att de inte har gjort någon förändring. Om man inte byter sparform nu så kommer man att få betala dubbel skatt på sina sparpengar, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Hon uppmanar pensionssparare att avsluta eventuella autogiron till privata pensionssparanden och istället välja en annan sparform.

– Ett alternativ för ett långsiktigt sparande kan vara att spara på ett investeringssparkonto (ISK), ett annat kan vara att spara i en kapitalförsäkring, säger Karin Grettve Odenfors, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Men det gäller också att ta hand om det gamla sparandet. Pengarna som redan sparats med avdragsrätt ligger nämligen kvar i de gamla sparformerna.

– Efter nyår gäller det att ha koll på fondavgifter och eventuella fasta och rörliga försäkringsavgifter i både nytt och gammalt sparande, säger Karin Grettve Odenfors.

Hon får medhåll av Mattias Fellenius som är vd för pensionsjämförelsesajten Pensiono. Enligt Pensionos beräkningar betalar de som pensionssparar privat i en fondförsäkring i genomsnitt 0,96 procent per år i fasta och rörliga avgifter bara för själva skalet. Till detta kommer fondavgifter.

Genom att flytta kapitalet till en försäkring med låga eller inga avgifter alls kan man spara en rejäl hacka.

– Pensionos kostnadsfria jämförelsetjänst ger dig klara besked om vilka avgifter du betalar, om det är möjligt att flytta kapitalet, och hur mycket pengar du skulle kunna spara genom att flytta andra bolag, säger Mattias Fellenius.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se