Danske sänker skogsbolagen

Publicerad 2017-08-28 10:54

Aktier Danske Bank har sänkt sina rekommendationer för flera bolag i skogs- och papperssektorn i en analys publicerad på måndagen. Det uppger en analytiker vid bolagets Helsingforsfilial för Nyhetsbyrån Direkt.

Sänkningarna motiveras med tre skäl: svagare dollar, högre inputkostnader på trä och lägre priser på pappersmassa.

Stora Enso, som i skrivande stund är storbolagsjumbo i Stockholm med en kursnedgång på drygt 4 procent till 105,80 kr, sänks från köp till sälj med ny riktkurs på 10,5 euro (13,5), motsvarande 100 kr.

Även SCA och finländska Metsä Board sänks från köp till sälj. För SCA:s del sänks riktkursen från 75 till 65 kr, och SCA:s B-aktie är i skrivande stund ned 2 procent till 66 kr.

Övriga rekommendationsändringar:

* UPM-Kymmene och Holmen sänks från behåll till sälj. Holmens riktkurs sänks från 380 till 350 kr. B-aktien för det sistnämnda bolaget är ned cirka 3 procent till 350 kr.

* Billerud Korsnäs sänks från köp till behåll, och riktkursen sänks från 150 till 130 kr. Aktien går mot strömmen i sektorn och är upp 0,5 procent till 127 kr.

I fredags rapporterade branschnyhetsbrevet Risi om en negativ nyhet, högre produktionsnivåer av cellulosa, och en positiv, fortsatta prishöjningar på kraftliner. En annan bankanalytiker, utanför Danske Bank, som Nyhetsbyrån Direkt har varit i kontakt med tror att dessa nyheter inte påverkar dagens börskurser nämnvärt.