Skatteverket vill tillåta återbetalning av pensionssparande

Publicerad 2015-03-23 13:10

Pension De som missat att avsluta automatiska inbetalningar till pensionssparande riskerar att beskattas dubbelt när avdragsrätten i år begränsats. Nu vill Skatteverket ändra reglerna så att sparare ska kunna få tillbaka inbetalningar och på så sätt slippa dubbelbeskattning.

I och med att avdraget för pensionssparande i år sänkts från 12 000 kr till 1 800 kr är det viktigt att du som pensionssparar inte betalar in större belopp än så. I så fall får du nämligen betala skatt två gånger, först på pengarna som du sätter in och sedan en gång till när du tar ut dem.

Men eftersom många tycks ha missat förändringarna och fortfarande betalar in pengar automatiskt riskerar många att dubbelbeskattas.

Skatteverket vill därför ändra reglerna så att inbetalningar till pensionssparande ska kunna återbetalas om de överstiger det maximala avdraget, det rapporterar nyhetsbrevet Pensionsnyheterna.

I dagsläget kan nämligen försäkringsbolagen inte betala tillbaka pengar som betalats in till pensionsförsäkringar. Det finns undantag men i praktiken är det mycket svårt att få tillbaka inbetalda premier i förtid.

Därför vill nu Skatteverket införa tillfälliga regler som ska tillåta återbetalningar av premier som betalas in i år och nästa år då avdraget helt försvinner.

Förslaget läggs fram i Skatteverkets remissvar om slopad avdragsrätt som skickats till finansdepartementet, skriver Pensionsnyheterna. Hela yttrandet kan du läsa här.